facebook

Українські діти розучились читати: На скільки вони відстають від своїх однолітків за кордоном

Українські діти розучились читати: На скільки вони відстають від своїх однолітків за кордоном

Результати дослідження

За навичками читання українські діти відстають від дітей з розвинених країн на 2,5 року навчання. Про це за результатами дослідження PISA розповіла народна депутатка України Інна Совсун.

У математиці та природничих дисциплінах українські школярі й школярки відстають від дітей з розвинених країн з Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) — на півтора року.

Так само менше українських підлітків досягають базового рівня грамотності порівняно з їхніми однолітками в країнах ОЕСР. З математики — це 58% дітей, з читання — 59%, з природничих дисциплін — 66%, – розповіла Інна Совсун.

Крім того, попри те, що українські діти мають успіхи на олімпіадах, це, на думку Інни Совсун, незначущі показники. Адже українські учні досягають високих результатів суттєво рідше, ніж їхні однолітки в розвинених країнах:

З математики — тільки 3% на противагу 9% в розвинених країнах, з природничих дисциплін та читання — 2% на противагу 7% в інших країнах.

Якщо ж брати до уваги виключно українських учнів, то є дуже висока нерівність в навчальних результатах школярів з сіл та міст.  Так, діти з українських сіл демонструють результати з математики на 92 бали нижчі, ніж їхні однолітки в містах, а це різниця майже 4,5 року навчання.

Чтайте також:  У Європі відраховуватимуть дітей українських біженців зі шкіл і дитсадків - знайшлися підстави

До того ж понад половина успіхів дітей в навчанні — залежать від кваліфікації вчителів. Найкращі додатки для навчання не замінять хороших викладачів. Нам терміново потрібно повернутися до питання про сертифікацію педагогів.

Нам потрібен культ, що добре вчитися — це добре. Що світом керують ті, хто добре вчиться. Що читати приємно, корисно й потрібно. Нам терміново потрібно щось робити із якістю навчальних програм, – пояснила Інна Совсун.

Варто додати, що через повномасштабну війну дослідження не проводили в Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях, а також в Криму та Севастополі.

Що про такі результати думають українці?

  • Увы! Раньше, до появления компьютеров и телефонов, книга была единственным окном в мир открытий и приключений. Сейчас же, эти функции перебрал тик ток и роблокс. Тем более, что многие родители находят это удобным – дети их не беспокоят! Скажу больше, дети практически перестали играть в обычные игры, на переменах, все заняты соц. сетями.
  • Дочка знайомої моєї дружини – найкраща учениця у класі (Люцерна, Швейцарія). Вчительна ставить її решті у приклад. Щоправда, неабияка заслуга в цьому й батьків: водили в Києві в музичну школу, рано навчили читати і вона вже в третьому класі читала «Гаррі Поттера».
  • Це правда
  • В СРСР читати вчили тільки у першому класі – в 7 років – хто там від кого відстає – мабуть єб#нута блогерка десь із сраки наковиряла, програма початкової школи в країнах Європи взагалі простіша за українську тому якась маячня.
  • Десь вичитав нещодавно, що візуальний спосіб пізнання світу – лупанння очима в телевізор/компутер – менш ефективний, ніж пізнання світу через читання. Та воно й зрозуміло. Зображення  – розжована, готова, інформація. Читання ж змушує напружувати мізки)
  • І писати українською без помилок на 2 курсі універу половина не вміє
  • Dідверто кажучи, інколи ліньки дотримуватися граматичних правил, шукаючи на клавіатурі необхідний знак… S тоді ми тут поводимо себе невимушено, як удома: у труселях, з одним штопаним носком на лівій нозі)
Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

Джерело.


Повернутись вверх