facebook

Чи можуть учні та вчителі на перервах розмовляти російською мовою

Чи можуть учні та вчителі на перервах розмовляти російською мовою
Чимало українців скаржиться, що на перервах у школі діти спілкуються між собою російською. Педагоги натомість їм зауважень не роблять, а іноді й самі говорять між уроками мовою агресора. 

Джерело:Укрінформ

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь натомість наголосив: перерва – частина освітнього процесу. Тож вимагає від вчителів і учнів спілкування державною мовою.

Чи можуть учні на перервах розмовляти російською
Кремінь нагадав: відповідно до українського законодавства мовою освітнього процесу є державна мова.

За даними Міносвіти, освітній процес включає уроки, перерви, виховну роботу, спілкування у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи. Усюди у межах цих видів діяльності має лунати державна мова.

Було б прекрасно, якби роз’яснення посилилося конкретним сприянням з боку директорів шкіл, вчителів української мови і літератури, вчителів історії. Адже освіта виконує ще й виховну функцію – виховання поваги до мови, до культури, до цінностей, до національної символіки. Особливо в контексті російсько-української війни,– зауважив Кремінь.

Він переконаний, що принципово важливо посилити мовні вимоги на всіх рівнях освіти. Адже порушення з дитячих садків “переходять” у школи, а потім – в університети.

Чтайте також:  Чи варто проводити уроки в укриттях, — пояснення Держслужби якості освіти

Освіта – це майбутнє. Від якості освіти напряму залежить те, яким ми побачимо громадянина майбутньої країни,– акцентував мовний омбудсмен.

Джерело.


Повернутись вверх