facebook

Що буде з вечірньою та заочною формами здобуття освіти

Замість заочної та вечірньої форм здобуття освіти тепер буде виключно дистанційна, яка не потребує регламентації.

Про це йдеться в новому законопроєкті, який Уряд запропонував на розгляд Верховній Раді 20 жовтня.

Студенти, які нині навчаються на заочній та вечірній формах, зможуть завершити своє навчання. А починаючи з 2024 року нові вступники вже обиратимуть або денну, або дистанційну форму здобуття освіти.

Також тепер студенти-контрактники зможуть самі вибирати тривалість свого навчання, рухаючись у межах 30–80 кредитів ЄКТС на рік, що дозволить завершити бакалаврську програму за 3, 4, 5 або 6 років. Це надасть їм більше свободи та варіативності. На бакалаврському рівні заклади вищої освіти також матимуть можливість створювати міждисциплінарні програми, де студенти зможуть вивчати кілька спеціальностей у межах однієї галузі. Після двох курсів або 60–120 кредитів ЄКТС студенти зможуть вибрати спеціалізацію для подальшого навчання.

«Наостанок ще одна важлива теза — будьмо відкритими до змін. Так, будь-які системні зміни можуть викликати занепокоєння або навіть страх, бо “так завжди було”. Але без зміни правил гри ми не отримаємо результат, відмінний від того, який маємо сьогодні», — зазначив Оксен Лісовий.

Він заявив, що команда МОН готова до діалогу з освітянами з приводу нововведень.

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

Джерело.


Повернутись вверх