facebook

Чи замінить штучний інтелект людину: навички майбутнього

Штучний інтелект і цифрові технології змінюють звичні для нас професії. Щоб побудувати успішну кар’єру в майбутньому, потрібно розвинути декілька важливих навичок.

Цілком імовірно, що в 2030 році більшість із нас буде працювати за професією, якої зараз ще не існує. І йдеться не про фантастичні речі на кшталт керування літальними апаратами чи створення машини часу. Світ професій стрімко розвивається з розвитком технологій, а це означає, що ми повинні підготуватися до непередбачуваних змін, які чекають нас найближчим часом.

Ніхто не може точно сказати, які навички знадобляться нам у майбутньому, а які – ні. Однак науковці з Вітвотресрандського університету (Йоганесбург, Південна Африка) провели дослідження, у результаті якого виокремили 5 навичок, які допоможуть побудувати в майбутньому успішну кар’єру, незалежно від того, яких змін зазнають професії. Розглянемо ці навички детальніше.

Когнітивна гнучкість
Стрімкий розвиток цифрових технологій несе з собою багато можливостей і викликів. Із ними потрібно впоратися, щоб успішно будувати кар’єру. Чи можете ви адаптуватися до змін, розуміти складні поняття і поєднувати кілька ідей в єдину концепцію?

Якщо так, то у вас добре розвинена багатозадачність. Ця навичка високо цінується роботодавцями.

Цифрова грамотність і обчислювальне мислення
Сучасний світ спирається на високі технології. А тому зростає потреба і в працівниках, які володіють цифровими навичками.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Сьогодні популярна концепція STEM-освіти. Абревіатура STEM розшифровується як наука (science), технології (technology), інженерія (engineering) і математика (mathematics). Менш відома концепція SMAC (соціальні, мобільні, аналітичні, хмарні технології).

Хоча на перший погляд може здатися, що все це – лише набір новомодних слів, цифрова грамотність справді є дуже важливою навичкою. Вона дає можливість опанувати технології, які раніше вважалися неможливими: штучний інтелект, машинне навчання, інтернет речей, аналіз великих даних тощо.

«Нам потрібно вже сьогодні готувати науковців, щоб вони змогли впоратися з викликами ХХІ століття. Можливо, вони матимуть справу з тим, із чим ми ще не стикалися», – говорить професор Адам Хабіб, директор Вітвотресрандського університету. – «Нам потрібно працювати в різних напрямах, щоб розробити технології, необхідні для подолання бідності, безробіття і нерівності. Все це робиться для того, щоб створити новий світовий порядок, у якому головною буде людяність, а не влада або гроші».

Формування суджень і прийняття рішень
Наразі штучний інтелект показує кращі результати, ніж люди, в окремих галузях – наприклад, в обчисленнях або в діагностиці. Однак оцінювати якість роботи штучного інтелекту все одно будуть люди.

Беручи до уваги той факт, що ми перебуваємо на порозі четвертої промислової революції, нам все одно буде потрібен хтось, хто зможе інтерпретувати дані і доступно показати, що означають числа і які тенденції вони відображають.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Емоційний та соціальний інтелект
Незважаючи на те, що цифрові технології та штучний інтелект все частіше замінюють людську працю, емоційним і соціальним інтелектом володіє лише людина.

У певних галузях це має вирішальне значення. Наприклад, останнім часом усе більше зростає попит на роботу в медичній галузі. Це означає, що в певних напрямах роботи вирішальним є людський чинник.

Навіть у майбутньому робота, ймовірно, передбачатиме співпрацю з іншими людьми. А тому емпатія, вміння працювати в команді і комунікативні навички залишаться дуже важливими.

Креативність та інноваційне мислення
У звіті Всесвітнього економічного форуму за 2018 рік було зазначено, що штучний інтелект створить більше робочих місць, ніж забере у людей. Однак розвиток творчих навичок і інноваційного мислення дає значні переваги в побудуванні кар’єри.

Як і соціальний інтелект, творчі навики не притаманні штучному інтелекту. Навіть сучасні цифрові технології не можуть їх змоделювати. Допоки ви можете мислити нестандартно, штучний інтелект не зможе вас замінити.

 

Джерело.


Повернутись вверх