facebook

Іванна Коберник пропонує змінити шкільну програму, але чи згодні з цим батьки і вчителі?

У шкільній програмі з української літератури необхідно скоротити кількість текстів – Іванна Коберник

Сучасна шкільна програма з української мови і літератури перевантажена. Крім того, вона складена доволі консервативно й для того, щоб це змінити, знадобиться час і політична воля.

Про це розповіла в ефірі “Сніданку з 1+1” освітня експертка й співзасновниця ГО “Смарт освіта” Іванна Коберник.

Сьогодні учні можуть вивчати українську мову й літературу не лише за допомогою шкільних підручників. В Instagram, TikTok і YouTube з’явилася велика кількість трендів, де та ж інформація подається цікаво та дозовано. Зокрема, це відео та дописи від Олександра Авраменка, Артура Пройдакова, Андрія Шамановського та інших.

Однак, на думку Іванни Коберник, це явище є винятково позитивним, адже все, що допомагає дітям розуміти цінність української мови, необхідно підтримувати.

“Ми маємо рухатися в майбутнє з мовою, якою діти розмовляють у ХХІ столітті. І тому маємо відійти від історичного викладання української літератури” – зазначила Коберник.

Адже сучасна шкільна програма, на думку експертки, не спонукає дітей читати. Зараз українські школярі не мають часу на усвідомлення прочитаного, покращення робіт і формування власної думки, оскільки вони зайняті вивченням віршів і оглядовим вивченням героїв, що, на думку Іванни, важливо, але “не все одразу й не в такій кількості”. Саме тому зміни в програмі з української літератури передбачають скорочення кількості творів. Крім того, українській школі необхідно позбутися поняття “оглядово”.

Чтайте також:  Учні шкіл з повною забороною ґаджетів показали удвічі кращі результати успішності: несподівані результати дослідження

“Дитина знає, що є такий автор, назва твору і такі герої. І побігли далі… А роль літератури  мотивувати дитину прочитати, подумати, відрефлексувати, викласти свої думки письмово й усно, отримати зворотний зв’язок від учителя”, – стверджує Іванна Коберник.

Однак навіть зараз педагоги мають академічну самостійність і можуть підлаштовувати програму під потреби учнів.

Зокрема, фаховим помічником у цьому питанні є посібник “Подолання освітних втрат у мові в літературі” від проєкту “Клуб НУШ”. Над рекомендаціями в посібнику працював Ігор Хворостяний, очільник директорату шкільної освіти в МОН. Окрім іншого, у посібнику є рекомендації для вчителів української мови й літератури, від яких творів чи тем можна відмовитися (узгодивши це з адміністрацією школи), аби не перевантажувати дітей і вивільнити час на засвоєння складніших розділів.

Джерело.


Повернутись вверх