facebook

Успішний вчитель починається з визначення 5 власних перспектив

Успішний вчитель починається з визначення 5 власних перспектив

Інформує Всеосвіта.

Поради педагога-практика

Для того, щоб ви могли стати успішним учителем (і не тільки вчителем) перш за все зробіть наступне:

1.Визначте своє бачення власного професійного майбутнього.

Щоб стати успішним, перш за все ви повинні вирішити, яким має бути ваше професійне майбутнє. Лише маючи таке бачення, ви зможете створювати свою роботу.  Не раз писав про те, що саме вчителювання дає чи не найбільше можливостей самому створити свою роботу. За зачиненими дверима свого класу саме вчитель визначає яким буде урок…

Багато разів констатував, що не лише я створював гімназію (справжню!) у м. Кіровограді (тепер Кропивницький), а і вона створювала мене як професіонала.

Тож визначиться, яке саме професійне життя вас влаштовує. Подивіться на те, що є у вас зараз. Прислухайтеся до того, що є зараз. Дійте. Живіть ідеєю мати роботу своєї мрії. Ви саме та людина, яка тримає ключ до успішного професійного майбутнього.

Але… Ні якому разі не підтримуйте токсичну культуру, в якій перепрацювання асоціюється з поняттям «хороший учитель».

Не визначайте себе своєю роботою і не дозволяйте, щоб нав’язана вам орієнтація на токсичну продуктивність керувала вашою життєдіяльністю.

Уже не раз писав: не треба ставати супергероєм («серце віддавати дітям» тощо), треба вибудовувати збалансоване щасливе вчителювання та внутрішній спокій.

Дивіться в минулому матеріалі «Що таке токсична продуктивність праці та чому вона стосується більшості українських вчителів».

2.Визначте свої цінності.

Не можливо предметно говорити про успіх, не говорячи про цінності. Моральні цінності. Духовні цінності. Інтелектуальні цінності. Життєві цінності. Професійні цінності, особисті цінності тощо.

Цінності — це уявлення про те, що має бути головним у вашому житті.

Що ви будете відстоювати, а що не буде для вас важливим?

Важливо вибрати головну цінність, навколо якої ви обертатимуться інші ваші цінності. Основна цінність — це принцип, яким ви ніколи не пожертвуєте, незалежно від ситуації.

Переконання розділяють нас, а цінності об’єднують. Тож, коли ви чітко визначитесь із власними цінностями, ви почнете шукати тих, з ким ви на одній ціннісно-інтелектуальній хвилі. Бо вкрай важливо опинитися в полі спільних цінностей.

Спільноти — це групи людей, яких об’єднують цінності чи ідеї.

Наприклад, у гімназії, в якій я працював директором головною цінністю була свобода.

Навколо нашого «Сонця Свободи» обертались й інші цінності:

  • Повага до індивідуальності.
  • Пошанування різноманітності (інакшості).
  • Прагнення підсилювати радість пізнання.
  • Відкритість до змін.
  • Курс на партнерство по горизонталі…

Звісно, мова не йде про лише задекларовані цінності, які не узгоджені з діями.

Бути людиною з чітко визначеними цінностями важливо ще й тому, що вчитель — це не тільки і не стільки професія, це перш за все — місія. Ця місія перш за все полягає в тому, щоб показати дитині правильний шлях. Бо справжнім вчителем є той, хто наполегливо працює заради успіху інших.

3.Визначте своє середовище та коло професійного спілкування.

Можливість досягнути успіху залежить і від середовища в яке ви потрапите, адже будь-який живий організм зростає в певному середовищі та загинається в іншому.

Визначте середовище, яке буде вас підтримувати. Якщо середовище не сприяє розвиткові вашого потенціалу (мотивації зростати тощо), ви не зможете там досягнути успіху.

Перш за все шукайте середовище в якому є довіра, бо відсутність довіри є чи не найбільшим гальмом для розвитку освіти взагалі і кожного освітянина зокрема. Якщо ви не довіряєте мені, як я можу довіряти вам?! Ні в якому разі не залишайся там, де вас не цінують і де вам не довіряють.

Щоб бути успішним, вам потрібні продвинуті люди навколо вас. Ваші соціальні зв’язки, ваша мережа спілкування є ще й вашим соціальним капіталом.

Генеральний директор і співзасновник AngelList із Кремнієвої долини Наваль Ревікант (Naval Ravikant) у книзі «Інструменти титанів» обґрунтовує «теорію п’яти шимпанзе» (“the five chimps theory”).

Її суть дуже проста: можна передбачити модель поведінки будь-якого шимпанзе за звичками та способом життя мавп, з якими тварина контактує найчастіше.

Якщо мова йде про професійне спілкування, хто ті «п’ять шимпанзе» з якими постійно ви контактує як вчитель?

Не замикайтесь у своїй соціальній «бульбашці», заведіть собі «іншого барабанщика». Тримайте в контакт-зоні і тих, хто «чує звуки іншого маршу» та йде «не в ногу». Це дозволить вам уникати обмежень так званого «групового мислення», яке спостерігається «в команді однодумців». Бо розвиватись можна лише в режимі постійної взаємодії «різнодумців».

Якщо людина не йде в ногу зі своїми супутниками, — писав американський письменник Генрі Торо, — можливо, це від того, що їй чутно іншого барабанщика.

4.Визначте напрямки свого постійного професійного розвитку.

Не може бути відпливу без припливу. Тож має бути постійне набуття знань. Знання є основою особистісного росту, розвитку та успіху. Але… Слід постійно не тільки навчатись, а й розучуватись і перенавчатись. Англійською мовою цей цикл звучить так: learn, unlearn and relearn (навчитися, розучитися і перенавчитися).

Пам’ятайте, що найважче розучитись робити те, що не вже потрібно, хоча раніше й приносило успіх.

Є маса рекомендацій про те, як швидко навчитись розучуватись, на кшталт:

  • Залишайтеся відкритими.
  • Шукайте дзеркала.
  • Дослідіть свої переконання тощо.

Зрозумійте, що головна проблема сучасної шкільної освіти полягає в тому, що зараз занадто багато хорошого більше не є хорошим. Наприклад, зараз шкодить шкільній освіті зацикленість на компетентісному підході, який був педагогічною модою у 60-70-ті роки минулого століття, застаріла концепція зонування освітнього простору класу, яка в нас перетворилась на комедію з осередочками… Тож, відмовляйтесь від застарілих практик та псевдоінновацій постійно ламаючи стереотипи, рвучи шаблони, долаючи зашореність, розширюючи власні горизонти пізнання.

5.Визначте куди інвестувати свій час.

Від того, як ви проводите свій час, де ви його витрачаєте, і на що ви його витрачаєте, ми скажемо, чи хочете ви досягти успіху, чи ні. Час — це інвестиція.

  • Визначте, з ким вам варто проводити час.
  • Визначте, на що саме ви будете витрачати свій час.
  • Визначте, де вам варто проводити час.

Насправді ваш час — це і є ваше життя. І ви маєте прагнути досягнути рівноваги між роботою та особистим життям саме завдяки оптимальному розподілу часу.

Є таке поняття ROTI (Return On Time Invested): окупність інвестованого часу. Це швидкий і простий спосіб оцінити чи час, який ви провели, наприклад, на якійсь зустрічі, був вартий того.

Якщо, наприклад,  управлінська команда витратила 10 годин, щоб відпрацювати нову модель звітності, яка дозволить заощадити 50 годин, ROTI (повернення вкладеного часу становитиме) буде складати 50/10 = 500%.

Що б ви не проводили, нараду чи батьківські збори, візьміть за звичку в кінці просити усіх оцінити цю «здибанку» за шкалою від 0 до 5 балів (0 означає, що вона була марною тратою часу, а 5 означає чудове використання часу). Цей простий спосіб оцінки реально працює.

Звісно, не існує чарівної палички, щоб зробити когось бездоганним учителем.

Але існує «три кити» на яких зростає хороший вчитель:

  1. інтелект;
  2. індивідуальність;
  3. зусилля.

Є вчителі, яким не бракує предметної компетентності, але ефективність їх роботи вкрай низька… Інколи є труднощі, але пам’ятайте, завжди є рішення, які залежатимуть лише від вашого бажання розвинути у собі успішність.

Джерело.


Повернутись вверх