facebook

Чому переведення дитини в інший клас – не завжди правильне рішення, або Що треба враховувати всім батькам

Чому переведення дитини в інший клас – не завжди правильне рішення, або Що треба враховувати всім батькам

Іноді в учнів виникають проблеми у спілкуванні з вчителем, однокласниками або інші фактори, через що батьки вирішують перевести дитину до іншого колективу. Проте не завжди це може виправити ситуацію, іноді, навпаки – погіршити.

Нuffpost зібрав рекомендації для батьків, які вагаються щодо переведення школяра до іншого класу. Зокрема, там радять не поспішати та дозволити дитині будувати стосунки з вчителем та однолітками без упереджень дорослих.

Сара Кірк, колишня шкільна консультантка, розповідає, що найчастіше батьки чують відгуки про педагогів від сусідів або друзів і роблять передчасні висновки. Адже навіть якщо інші учні мали труднощі з конкретним вчителем, це не означає, що у вашої дитини будуть такі ж проблеми.

Часто виникають і хвилювання через поведінку або підхід вчителя, як він враховує потреби школяра, як впливає на нього та на навчання. Намагаючись зрозуміти і вирішити ці проблеми, батьки аналізують слова та дії педагога й шукають способи покращити ситуацію, зауважує Дайна Абрахам, колишня вчителька з Чикаго.

“У будь-якому випадку, батьки заслуговують на те, щоб їх вислухали. Адже їхнє занепокоєння може бути справедливим”, – сказала Абрахам.

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

Як знайти рішення

Батькам важливо пам’ятати, що вчителі поділяють їхню мету – щоб учень був успішним, зазначає чиказька педагогиня. За її словами, якщо підходити до вирішення питання з командної точки зору, виділити моменти, які допомагають дитині рухатися вперед і відчувати себе в безпеці – тоді буде результат. Проте не варто зациклюватися лише на переведенні школяра до іншого класу.

“Я думаю, що спочатку потрібно почати з менших альтернатив і рішень, а потім змінити вчителя. Це має бути останнім кроком”, – додала Абрахам.

Вона зауважила, що є багато речей, які педагог може зробити, аби школяр почувався комфортніше в класі. Зрештою, мова йде і про стосунки, які учень має також вчитися будувати з учителем.

“Те, які стосунки з педагогом мала одна дитина, може відрізнятися від того, які будуть в іншої. Не варто припускати, що ваші діти побудують такі ж стосунки, як їх брат, сестра чи інший учень”, – наголошує Лейсі Робінсон, вчителька і президентка UnboundEd.

Вона розповідає, що бувають випадки, коли зміна вчителя є доцільним кроком, наприклад, через конкретні і незвичайні причини, а не просто через неприязнь батьків до певного працівника школи.

“Якщо вчитель демонструє відсутність віри в потенціал конкретного учня, це може бути вагомою причиною для його зміни”, — сказала Робінсон.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

Проте, коли це не дуже екстремальна ситуація, замість того, щоб одразу переводити дитину, краще зустрітися з вчителем і поговорити про свої хвилювання та особливі потреби до початку навчання, рекомендує шкільна консультантка. Але також важливо навчати школярів працювати з різними особистостями, адже вони не завжди зможуть вибрати тренерів, сусідів по кімнаті в коледжі, колег і босів. Щоб вміти співпрацювати з іншими, дитині необхідно спілкуватися з людьми, які відрізняються від неї, і тими, чиї особистісні якості можуть суперечити її власним.

Існує ймовірність, що переведення може нашкодити, адже батьки вважатимуть, що інший вчитель допоможе дитині стати більш успішною. Але може трапитися і так, що певні фактори, які вони не врахували, негативно впливатимуть на школяра, додає Кірк.

“Завжди можна поговорити з директором, шкільним консультантом або вчителем про те, що вас турбує у навчанні вашої дитини”, – каже консультант зі шкільного навчання.

За словами Робінсон, відкрите спілкування йде на користь усім учасникам освітнього процесу. Тому важливо, щоб лінії комунікації та побудови стосунків не тільки посилювалися на початку навчального року, але й щоб педагоги мали час налагодити зв’язки з учнями та батьками.

Джерело.


Повернутись вверх