facebook

Педагогічне довантаження — роз’яснення юристки

Педагогічне довантаження — роз’яснення юристки

Навчальний рік розпочато, а вчителів не вистачає. Тож заклади освіти знову почали вирішувати питання донавантаження педагогів та працівників закладів освіти викладацькою та гуртковою роботою.

До нашої редакції звернулися з таким питанням: «В нашому закладі освіти працівник працює практичним психологом на 0.75 ставки та довантажена ставкою педагога-організатора. Чи правомірно відбулось донавантаження працівника в таких обсягах?»

У даній ситуації таке донавантаження відбулося з порушеннями законодавства, пояснює адвокатка Людмила Логуш.

27 січня 2023 року Міністерство освіти і науки України у листі № 1/1274-23 “Про право працівників закладів освіти займатися викладацькою діяльністю в своєму закладі освіти” надало роз’яснення за яких умов викладацька та гурткова робота не вважається сумісництвом чи суміщенням і яка кількість годин такого навантаження допустима.

Зокрема, право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в своєму закладі мають інші працівники закладів освіти (у цьому разі психолог), але в середньому не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік), за умови, що на основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку).

Відповідно, у вищезазначеній ситуації додаткове навантаження відбулося неправомірно, оскільки можливе тільки у випадку, якщо працівник отримує повну ставку психолога, а не 0.75, як описано в запитанні. Окрім цього, додаткове навантаження повною ставкою теж не можливе, бо перевищує допустиму норму в 12 годин на тиждень.

Тому в даному разі рекомендовано змінити форму організації трудових відносин (наприклад, сумісництво чи суміщення, залежно від індивідуальних обставин).

Джерело.


Повернутись вверх