facebook

6 порад як допомогти школярам вчитися на власних помилках

6 порад як допомогти школярам вчитися на власних помилках

Інформує Всеосвіта.

Помилки — це обов’язковий необхідний етап навчання, що дозволяє виправити недоліки, заповнити прогалини, відшліфувати точність та закарбувати в пам’яті необхідну інформацію.

Проте усі ми звикли сприймати власні хиби виключно в негативному ключі, бо за них  частіше сварять, аніж розглядають як можливий шлях до успіху.

Якщо конструктивно підходити до аналізу власних помилок, то стратегія пошуку правильного рішення надовше закріпиться у свідомості, ніж звичайне запам’ятовувати алгоритму розв’язання.

Як допомогти школярам навчитися цінувати власні помилки, а головне, вчитися на них? Розгляньмо як помилки можуть стимулювати до навчання.
1. Ваша реакція на помилки мотивує учнів
Поясніть учням, що припускатися помилок — це нормально, працювати над прогалинами у власних знаннях та докладати максимум зусиль для напрацювання відповідних навичок, що у майбутньому допоможуть запобігти повторення таких ситуацій. Аналіз та робота над власними помилками — це рух власною траєкторією до прогресу у навчанні.

Учень має розуміти та відчувати, що його зусилля важливі,  що саме від них залежить підвищення власної обізнаності та компетентності. Такий досвід формує цілеспрямованість та усвідомлення, що успішність залежить від його старанності та докладених зусиль.
2. Дайте право на помилку
Щоб учні могли вчитися на власних помилках, необхідно дозволити їм це робити. Поясніть їм, що помилки, допущені під час опанування навчального матеріалу — це зовсім не соромно і надзвичайно корисно, бо вони наочно показують над чим потрібно працювати для удосконалення знань. На противагу цьому кожна помилка, допущена в підсумкових роботах, матиме негативні наслідки, бо свідчить про недопрацювання на етапі засвоєння.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого... Що сталося?

Щоб учням не соромно було помилятися, створіть у класі сприятливу доброзичливу атмосферу. Це водночас  мотивуватиме кожного школяра покращувати свій особистий рівень знань.
3. Самоперевірка
Можливість самостійно знаходити та виправляти помилки одразу після їх допущення неабияк позитивно впливає на умотивованість школярів до покращення власної успішності.

Таким чином, винагорода за результативність у вигляді високої оцінки залишається важливою мотивацією, водночас конструктивна робота над своїми помилками є основою навчання.
4. Вчасний зворотний зв’язок
Учню простіше відстежувати власну успішність, якщо він отримує систематичний своєчасний зворотний зв’язок від учителя.

Для ефективнішого процесу навчання слід якнайкраще організувати етапи засвоєння теми у такій послідовності:

  1. ознайомлення з теорією;
  2. практичне відпрацювання навичок та усвідомлення навчального матеріалу;
  3. допущення помилок;
  4. отримання зворотного зв’язку від вчителя;
  5. аналізування власних помилок та повторне практичне відпрацювання.

Ідеально, якщо учень отримує зворотний зв’язок одразу після перших результатів опрацювання теоретичного матеріалу на практиці.
5. Помилка — це привід для переосмислення
Робота над помилками сприяє глибшому зануренню в тему вивчення. Тож вказуючи на помилки, намагайтесь направити учня на пошук, розуміння та усунення причини їхнього виникнення. Пояснюйте, що хиба є шляхом розуміння причинно-наслідкових зв’язків та сходинкою до особистого успіху.
6. Сприймайте помилки як підказки для вчителя
Помилки дозволяють учителю зрозуміти рівень обізнаності та уважності учня. Наприклад, допущена помилка може бути проявом неуважності, проте якщо ж вона має системний характер, то це вже свідчить про прогалини у знаннях, що своєю чергою є предметом для глибшого аналізу.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Характер помилок також свідчить про те, чи вміє учень пов’язувати раніше отримані знання з попередніх тем у нових умовах.

Уся ця інформація дає вчителеві основу для побудови уроків таким чином, щоби враховувати індивідуальну успішність учнів. Якщо правильно та вчасно реагувати на помилки учнів, і пояснити їм як на них вчитися, то неправильні відповіді стануть надзвичайно корисними у навчальному прогресі.

Джерело.


Повернутись вверх