facebook

В Україні припинять вступ на «молодших бакалаврів»

В Україні припинять вступ на «молодших бакалаврів»

З 2024 року припиняється набір вступників для здобуття ступеня молодшого бакалавра

З 2024 року в Україні припинять проводити набір вступників для здобуття ступеня початкової вищої освіти – молодшого бакалавра.

Відповідні зміни передбачені в законопроєкті, зареєстрованому у Верховній Раді за ініціативи голови Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака.

Цей законопроєкт є продовженням проєкту закону, яким передбачено створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти, розробленого Міністерством освіти і науки.

Згідно з цим документом, пропонується припинити освітню діяльність та анулювати ліцензії територіально відокремленим структурним підрозділам закладів вищої освіти та коледжам у сферах вищої та фахової передвищої освіти.

Посадовці пояснюють таке рішення тим, що територіально відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти, які готували «молодших бакалаврів», є найбільш суперечливою частиною системи вищої освіти.

«Коледжі в системі вищої освіти не отримали значного поширення порівняно з закладами фахової передвищої освіти», – йдеться пояснювальній записці до законопроєкту.

У разі, якщо обидва законопроєкти будуть прийняті, філії та коледжі на базі вишів припинять набори «молодших бакалаврів» з наступного року, а їхні ліцензії на провадження освітньої діяльності будуть анульовані з 1 липня 2025 року.

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

Довідково: освітній ступінь «молодший бакалавр» присуджувався закладом вищої або фахової передвищої освіти студенту в результаті успішного виконання освітньо-професійної програми, обсяг якої становить 120 кредитів ЄКТС (на відміну від 180240 кредитів ЄКТС для отримання ступеня «бакалавра»). Це так званий «короткий цикл» вищої освіти.

Джерело.


Повернутись вверх