facebook

Міністр освіти Лісовий наказав писати “російська федерація” з великих літер – документ

Міністр освіти Лісовий наказав писати “російська федерація” з великих літер – документ

Нардеп Бужанський піддав критиці наказ міністра Лісового про нібито правильне написання російської федерації

Депутат Верховної Ради від фракції “Слуга народу” Максим Бужанський повідомив, що міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, який підтримав скасування відстрочки від мобілізації для частини студентів, видав наказ (№1060 від 31.08.2023) про написання найменування держави-агресора “російська федерація” з великих літер.

Про це нардеп заявив у своєму Telegram-каналі. Бужанський висловив думку, що таким чином Лісовий чи то симпатизує росії чи бажає принизити гідність українців.

“21 серпня міністр освіти Лісової раптом відчув неймовірну симпатію до Росії і спеціальним Указом наказав писати слова “Російська Федерація” з великої літери. Це він публічно принижує російськомовних українців, щоб не так впадали у вічі укази, так?” – написав Бужанський.

Нагадаємо, що з початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року українські ЗМІ та державні структури практикують написання “путін”, “москва”, “кремль” “росія” та “російська федерація” з маленької літери на знак зневаги.

Українські мовознавці також пояснювали, чому “росія” цілком доречно писати з малої букви. Так, приміром, автор шкільних підручників, доцент Київського університету імені Б.Грінченка Олександр Авраменко, який також є розробником численних тестів до ЗНО з української мови розвовів, так пояснював, чому це більше не вважається орфографічною помилкою:

Чтайте також:  НУШ треба реанімувати: освітянин розповів, чому "пробуксовує" реформа середньої освіти в Україні

“Насправді, правило таке є. Воно звучить так: прізвища людей та імена, які вживають зневажливо, пишуть з малої літери. І це правило давнє, воно ще з радянських часів було в нашому правописі. Наприклад, “гітлери”, “путіни” ми можемо спокійно писати з малої літери, це відповідає вимогам чинного правопису. А щодо назви країни, цього немає в правописі, але за аналогією, зважаючи на ситуацію в країні, я вважаю, можна застосувати це правило і до неї”, – пояснював він.

Міністерство культури та інформаційної політики України тоді підтримало цю ідею і навіть оприлюднювали нові неформальні правила українського правопису на сторінці відомства у фейсбуці.

“Для підняття бойового духу. Зберігаємо впевненість у перемозі ЗСУ! Чекаємо на капітуляцію російських окупаційних військ”, – йшлося у дописі.

Проте наразі цей допис видалений. І, як бачимо, наказ з’явився кардинально протилежний.


Міністр освіти без кандидатського ступеня
Оксен Лісовий не так давно на новій посаді. Міністром освіти і науки його назначили 21 березня 2023 року. За день до отримання нової посади на сайті, присвяченому помилкам у наукових дослідженнях, проаналізували дисертацію Оксена Лісового на тему “Соціокультурна самоідентифікація особистості”, яку він захистив у 2012 році. Там йшлося про те, що частина тексту збігається з текстами двох дисертацій, захищених у 2011 році. Таким чином Лісового звинуватили у плагіаті.

Чтайте також:  Як часто українські підлітки запізнюються в школу та прогулюють уроки: результати дослідження

Після звинувачень у плагіаті дисертації Оксен Лісовий відправив її на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Він також пообіцяв оприлюднити результати. Менш ніж через місяць після призначення Лісового на посаду Кабінет Міністрів України затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. І першим від ступеня кандидата наук відмовився саме український міністр освіти й науки Оксен Лісовий. Про що він не забарився повідомити в соцмережі.

Джерело.


Повернутись вверх