facebook

Підвищення заробітної плати вихователів, доступ до освіти та безпека в садочках: у МОН презентували стратегію дошкільної освіти до 2030 року

Підвищення заробітної плати вихователів, доступ до освіти та безпека в садочках: у МОН презентували стратегію дошкільної освіти до 2030 року

На кінець 2022 року 66,1% дітей мали доступ до дошкільної освіти, а 30% садочків призупинили свою діяльність. Загалом унаслідок російської агресії були знищені 440 закладів дошкільної освіти.

Про це під час Серпневої конференції повідомила заступниця міністра освіти і науки України з дошкілля та інклюзії Євгенія Смірнова.

Під час презентації візії та стратегії дошкільної освіти до 2030 року, посадовиця зазначила, що якісна й доступна освіта для дітей раннього та дошкільного віку є фундаментом для реалізації потенціалу дитини, суспільства й держави.

Однією з серйозних проблем у дошкільній освіті Євгенія Смірнова назвала низьку оплати праці, адже “вихователі в кращому випадку отримують 7 500 гривень на місяць”.

“Люди, які приходять у садочки несуть кримінальну відповідальність за життя й здоров’я дітей. І така заробітна плата абсолютно нерелевантна, навіть порівняно з іншими ланками освіти”, – зазначила заступниця міністра.

Вона наголосила, що держава, крім субвенції, має шукати додаткові механізми для забезпечення гідної оплати праці педагогів.

Через малу заробітну плату з садочків відбувається відтік кадрів, а професія вихователя має низький престиж. Згідно з даними МОН, за 2018-2021 роки кількість вихователів до 35 років скоротилася на 17,8%. У той же час за цей період на 19,1% виросла кількість вихователів від 60 років.

Чтайте також:  Що діти дошкільного віку мають знати про гроші. Інфографіка від МОН

Крім того, Євгенія Смірнова наголосила на необхідних змінах у сфері дошкільної освіти України. Зокрема, це:

  • забезпечення легкого входу в професію вихователя;
  • забезпечення умов для якісного підвищення кваліфікації та професійного зростання працівників дошкілля;
  • створення умов для залучення волонтерів;
  • забезпечення місця в садочку для кожної дитини, у тому числі й для дітей з особливими освітніми потребами;
  • узаконення нових форм закладів дошкільної освіти (мобільних, сімейних) та підтримка комунальних закладів;
  • перехід від догляду до розвитку дитини;
  • впровадження цифрової системи АІКОМ.

Як зазначили в МОН, наразі безпека дітей і педагогів у закладах освіти – пріоритет №1, але разом із тим це – надскладна задача. Адже зважаючи на вік, дошкільнята можуть не зуміти вчасно та правильно зреагувати в критичній ситуації, а тому допомога й підтримка вихователів особливо цінна для наймолодших.

Джерело.


Повернутись вверх