facebook

Педагоги стануть рок-зірками: Михайло Федоров розповів, що чекає освіту

Віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров розповів, як зміниться вітчизняна освіта вже найближчим часом.

«Головна місія трансформації освіти – побудувати систему, здатну формувати націю професійних, щасливих людей, які можуть реалізуватися в сучасній інноваційній технологічній економіці. Це люди, які знають силу України, вміють захистити себе та своїх дітей».

Михайло Федоров

За його словами, майбутній економічний прорив України залежить саме від розвитку та трансформції системи освіти. Дослідження допомогли з’ясувати, що розвиток інноваційної економіки неможливий без вивчення англійської мови, розвитку STEM-освіти та зосередження на вивченні природничих наук.

Під час розобки візії трансформації освіти було виділено 5 основних напрямів:

1. Освітній менеджмент

У МОН та Мінцифри впевнені, що все починається з лідера, директора, керівника. Тож найважливіше завдання наразі – збільшити рівень навичок освітніх менеджерів. Керівники закладів освіти повинні мати всі необхідні умови для розвитку, зокрема йдеться про гідну зарплату, можливість самостійно ухвалювати важливі рішення та формувати команди.

2. Педагог

Педагоги є ключовим елементом системи освіти, саме вони формують майбутнє нації. Тож важливо зробити професію педагога сучасною та престижною. Звісно, не обійтися без покращення умов роботи, зокрема, переглянути првила формування зарплати. Конкретні пропозиції обіцяють презентувати вже незабаром.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

«Професія педагога повинна стати найкрутішою, найсучаснішою в країні. Освітяни повинні бути рок-зірками».

Михайло Федоров

3. Зміст та сенси освіти

Реформа НУШ триватиме й надалі. МОН аналізуватиме результати впровадження реформи, проводитиме моніторингові дослідження. Це потрібно насамперед для того, аби зрозуміти, що було зроблено правильно, а що потребує доопрацювання. Такий підхід дозволить сформувати та покращити освітні стандарти.

4. Система та мережа

До 2027 року має бути запущенa старшa профільнa школa. Профільні ліцеї стануть окремими закладами освіти, тож шкільна мережа кардинально зміниться. Завдяки цьому всі діти матимуть рівний доступ до якісної освіти та зможуть обирати освітню траєкторію. У старшій профільній школі учні вибиратимуть напрями навчання, предмети, які їм цікаві.

5. Освітній простір

Він безпосередньо впливає на мислення та рівень енергії. І хоча сьогодні важливо більше дбати про бомбосховища, безпеку дітей і захист, МОН та Мінцифри вже мають чіткий план, як зробити так, щоб максимальна кількість дітей почала навчатися офлайн у безпечному середовищі.

Джерело.


Повернутись вверх