facebook

Бюджету в Україні більше не буде? У МОН розповіли, чим замінять безкоштовне навчання у ВНЗ

Бюджету в Україні більше не буде? У МОН розповіли, чим замінять безкоштовне навчання у ВНЗ

Частину студентів-бюджетників в Україні можуть перевести на грантове фінансування

Бюджетні місця в університетах України дають змогу навчатись багатьом студентам, які не мають достатньо фінансів, але мають знання.

Звичайно. часто прикро, коли на бюддет за квотами проходять люди, які не мають достатнього багажу знань, а розумні підлітки не проскакують на безкоштовне навчання. Але нещодавно пішли розмови про те, що “бюджет”, як явище може взагалі залишити нашу країну.

Про це розповів заступник керівника Міносвіти Михайло Вінницький на своїй сторінці у Фейсбуку.

За словами Вінницького, частину студентів-бюджетників в Україні можуть перевести на грантове фінансування. Однак, грант не покриває повну вартість навчання. При цьому повне державне фінансування буде збережено для деяких спеціальностей, зокрема, медицини, освіти, природничих наук тощо.

“Якщо коротко, ми пропонуємо збереження 100% державного фінансування навчання на бакалавріаті для певних спеціальностей (медицина, освіта, природничі науки тощо) та перехід на гранти для інших. У результаті припускаємо, що кількість вступників, які отримають фінансову підтримку свого навчання від держави збільшиться на 30-40% (але підтримка буде не повна). Якщо депутати схвалять концепцію, приступимо до розробки конкретних законопроєктів”, – пояснив він.

Чтайте також:  Вступити стане легше, а частину ПТУ ліквідують: у МОН розкрили деталі реформи профільної середньої освіти

Заступник керівника Міносвіти також розповів, що запропонована концепція передбачає монетизацію пільг, що означає надання студентам фінансової підтримки після вступу до вищої освіти, а не гарантоване бюджетне місце незалежно від результатів ЗНО, як це відбувається зараз.

Джерело.


Повернутись вверх