facebook

Навчальний рік 2023/2024: як будуть діти вчитися у школах і до чого готуватися батькам

Навчальний рік 2023/2024: як будуть діти вчитися у школах і до чого готуватися батькам

Через повномасштабне російське вторгнення уже другий рік поспіль українські школярі змушені підлаштовуватися до нових реалій. У деяких школах торік було винятково дистанційне навчання, інші навчальні заклади організували змішану форму, але є й такі, які функціонували офлайн.

Як організували навчальний процес протягом 2023/24 навчального року розповідає “Апостроф”.

Варто зазначити, що формат навчання обирає військова адміністрація та місцева влада, зважаючи на безпеку у конкретному регіоні та наявність укриття у закладі. Проте це не єдині проблеми, що спіткають українців – існує ймовірність, що вчителів у закладах не вистачатиме, оскільки багато з них виїхали за кордон.
Форми навчання та укриття у школах
Обов’язковою умовою очного навчання є наявність укриття у школі, де учні можуть продовжити урок під час повітряної тривоги. Важливо, щоб воно було розраховано на ту кількість вихованців, які навчаються у школі. Якщо цю умову не дотримано, може бути прийнято рішення про змішану форму, коли школярі навчаються позмінно. Ця форма навчання також передбачає виконання лабораторних, практичних та контрольних завдань саме у стінах навчального закладу. Окрім цього існує дистанційна, сімейна та екстернатна форми навчання.

Чтайте також:  Лісовий обіцяв: чи підвищили учителям зарплату з 1 квітня

Формат впродовж року можуть змінюватися залежно від безпекової ситуації. Тривалість і структуру уроків, освітнього дня та тижня визначає педагогічна рада закладу освіти.

При цьому у Міністерстві освіти і науки наголошують на тому, що учні початкової школи мають за можливості навчатися лише онлайн, аби більше соціалізуватися.

Скільки шкіл готові прийняти учнів
Станом на серпень поточного року, близько 75% шкіл в Україні мають найпростіші укриття. Зокрема, офлайн навчання планують відновити у навчальних закладах Києва та Київщини, тому кількість шкіл з укриттями збільшується. На Львівщині більшість шкіл також планують повернутися до очного навчання – лише в 7 закладах із понад тисячі нема сховища.

У Миколаївській області школи оголосили про готовність укриттів, але через часті обстріли в області не виключають дистанційного навчання. На Херсонщині, яку обстрілюють майже щодня, діти будуть навчатися онлайн. В Запорізькій області планується введення змішаного формату навчання. Сумська область вже впровадила всі три форми навчання: очну, дистанційну та змішану. У Харківській області наразі не розглядають можливість повернення до офлайн навчання в жодному закладі освіти.
Як відбуватиметься онлайн-навчання
Під час війни багато учнів перейшло на дистанційне навчання. Частина дітей виїхала за кордон, а інші залишилися на території України, але не можуть повернутися до своїх шкіл через окупацію та бойові дії.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

За даними уряду, наразі близько мільйона дітей перебуває за кордоном. Важко точно визначити, скільки із них навчається онлайн, але кількість учнів, які обрали сімейну форму навчання, зросла в 14 разів за півтора роки (з 4 695 у 2021 році до 64 409 у 2022 році). Кількість учнів, які вибрали екстернатну форму навчання, також значно збільшилася з 11 346 у 2021 році до 33 520 у 2022 році.

Однак у МОН наголошують, що наразі за кордоном перебувають 506 тисяч здобувачів освіти залишаються за кордоном, а в Україну повертається небагато.
Зміни у школах з 1 вересня
Навчання влітку

Новий навчальний рік триватиме до 28 червня, з метою врахування можливих нових відключень електроенергії взимку. Передбачається також продовження зимових канікул.

Новий навчальний курс і оновлення предметів

Міністерство освіти розробляє практичний курс з мінної безпеки для учнів. Цей курс буде включений до навчального плану для всіх школярів, з інформацією, адаптованою до різних вікових груп. Педагоги вже розробили навчальні матеріали для вчителів. На інформатиці будуть розглядатися теми, пов’язані зі штучним інтелектом та програмуванням, а предмет “Захист України” матиме більш практичний формат.

Спрощений курс для школярів за кордоном

Діти, які перебувають за кордоном, матимуть можливість пройти скорочений український блок тривалістю 6-8 годин (залежно від класу це включає українську мову, літературу, історію України та географію). Решта базових предметів будуть вивчати у місцевих школах, де навчаються неповнолітні українці. Ця ініціатива спрямована на зменшення навантаження на учнів, оскільки їм не потрібно буде повторювати однакові теми на уроках двічі.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Заборона на смартфони

З 1 вересня у школах Львова планується ввести заборону на використання смартфонів під час навчання. Однак подібні нововведення поки що матимуть рекомендаційний характер, і кожний навчальний заклад зможе самостійно регулювати це питання. Крім того, педагоги пропонують впровадження наукових експедицій з географії та історії, для яких планується розробити спеціальні маршрути.

Джерело.


Повернутись вверх