facebook

Чи буде навчання в майбутньому безкоштовне?

Частину студентів-бюджетників, які навчатимуться на окремих спеціальностях, у майбутньому можуть перевести на грантове фінансування. Водночас грант не покриватиме повну вартість навчання.

 

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, коментуючи нову концепцію фінансування вищої освіти, що запропонована МОН.

За його словами, наразі МОН розроблено нову концепцію фінансування вищої освіти – через формульний розподіл і через запровадження грантів, що уможливлюють співфінансування вищої освіти державою і приватним сектором.

Водночас повне державне фінансування буде збережено для певних спеціальностей, зокрема, медицини, освіти, природничих наук тощо.

«Якщо коротко, ми пропонуємо збереження 100% державного фінансування навчання на бакалавраті для певних спеціальностей (медицина, освіта, природничі науки тощо) і перехід на гранти для інших. В результаті передбачаємо, що кількість вступників, які отримають фінансову підтримку свого навчання від держави збільшиться на 30-40% (але підтримка буде не повна). Якщо депутати схвалять концепцію, приступимо до розробки конкретних законопроектів», – повідомив Винницький.

Також передбачається монетизація пільг – тобто, надання фінансової підтримки пільговикам після їх вступу до закладу вищої освіти, а не гарантію бюджетного місця незалежно від результату ЗНО, як зараз.

Окрім того, заступник міністра повідомив, що нова концепція системи державного фінансування вищої освіти буде презентована на найближчому засіданні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, в контексті перегляду Комітетом чинної системи державного замовлення.

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Джерело.


Повернутись вверх