facebook

Готуємо клас до 1 вересня: ідеї для простору, мотивації та натхнення

Ваш класний кабінет може стати окремим світом знань для учнів — місцем віри у власні здібності та командного духу. Кольорові постери та креативні зони у класі можуть підняти мотивацію учнів. Зібрали для вас ідеї, як підготувати клас до першого навчального дня.

Куточок настрою

Вчителям важливо знати про психоемоційний стан дітей. Адже він впливає і на навчання, і на стосунки з однокласниками. Але учні не завжди готові першими говорити про свій настрій або вважають, що це неважливо. У такому разі допоможе куточок настрою у вашому кабінеті.

Надрукуйте або намалюйте три смайлики: веселий, серйозний та сумний та підвісьте їх на стіну. Дітям роздайте прищіпки з їхніми іменами. І запропонуйте відразу визначити настрій: нехай учні прикріплять свою прищіпку до смайлика, що відповідає настрою.

Поясніть учням, що вони можуть змінювати смайлик протягом дня, якщо змінився настрій. А також можуть спостерігати одне за одним та запитувати своїх однокласників, чи потрібна їм підтримка, якщо вони вибрали сумний смайлик.

Запитуйте в учнів про їхній настрій наодинці. І ставтеся з розумінням, якщо дитина не хоче розповідати відразу про те, що її засмутило.

Для старших учнів ви можете створити таблицю з ширшим вибором. Наприклад, додати «я чудово», «я окей», «я так собі», «я тримаюсь», «мені потрібна підтримка», «я жахливо».

Якщо дитина не хоче відкрито повідомляти про свій настрій, запропонуйте їй написати ім’я на стикері та приклеїти його протилежним боком. Тоді лише ви зможете перевірити його.

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Відгуки до книг

Прикріпіть на стіну конвертики у вигляді книжок з іменами учнів. А дітям роздайте паперові смужки. На них вони можуть написати з одного боку назву книги та ім’я автора, а з іншого — коротке враження про прочитане. Ці смужки учні кластимуть у свої конвертики.

Таким чином, вибираючи книгу, діти зможуть подивитися, що прочитали їхні однокласники та дізнатися їхнє враження.

Мотивуйте учнів ділитися думками не лише про прочитані у школі книги, а й про те, що вони читають вдома.

Зірковий учень

Відзначайте дітей за ненавчальні досягнення. Для цього можна зробити куточок лідерства з паперовими баночками. Напишіть на них імена учнів та клейте туди паперові зірочки або монетки за активність.

Ви можете визначити конкретні досягнення. Наприклад, самостійність, ініціативність, підтримка однокласників, допомога вчителю. Або це може бути відзнака за волонтерство чи участь у шкільному концерті.

Наприкінці тижня обирайте зіркового учня та відзначте його. Наприклад, ви можете створити невеличкий плакат з його фото та похвальним відгуком. Нехай він висить у класі, доки ви не оберете наступного лідера тижня.

Кроки примирення

Ці підказки будуть особливо помічними молодшим учням. Адже вони можуть ще просто не вміти вирішувати конфлікти та миритися з однолітками.

Напишіть коротку інструкцію, як дитина може перепросити за недобрий вчинок. Повісьте її на видному місці у класі. Спочатку підходьте разом з учнями до інструкції, підтримуйте позитивну атмосферу під час примирення дітей. Ваша присутність може допомогти подолати зніяковілість. Проте згодом діти будуть миритися значно легше.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Куточок тиші

Облаштуйте невеличке місце, де дитина в будь-який час зможе побути в тиші. Туди можна покласти пледи, подушки. За можливості повісити шторку, що відділятиме куточок від усього класу.

Це має бути місце, де дитина побуде наодинці зі своїми думками, зможе заспокоїтися та розслабитися. В умовах постійного стресу через війну учням може бути корисно кілька хвилин провести в тиші.

Разом із дітьми складіть правила куточка тиші. Їх можна надрукувати та повісити на стіні поруч. Наприклад, зазначте, що це не місце для розваг чи спілкування. Скільки дітей одночасно може перебувати у цьому куточку? Яку максимальну кількість часу дитина може провести у куточку під час уроку?

Мотивація
Мислення зростання та фіксоване мислення

Розкажіть дітям про два типи світогляду. Мислення зростання — коли ми віримо у власні зусилля, розвиваємо здібності та досягаємо успіху. Та фіксоване мислення — коли ми уникаємо нових викликів та здаємося після першої невдачі.

Зробіть стенд (самостійно або з учнями) з поширеними фразами, що стосуються цих світоглядів.

Фіксоване мислення:

Я не можу цього зробити
Я здаюсь
Це надто складно
Я не знаю, як це зробити
У мене немає здібності до цього
Я не люблю виклики
Мислення зростання:

Я продовжу старатися
Я спробую інший спосіб
Більше практики допоможе робити це легше
Я можу навчитися, як це робити
Як я можу стати кращим?
Виклики роблять мене кращим
Кожного разу, коли хтось із учнів втрачає віру у свої здібності, відсилайте його знайти мотивацію, переглянувши ваш стенд.

Чтайте також:  "Це пережиток совка". Лікарчук на прикладі старшокласника з бородою пояснив, чому не треба повертати шкільну форму

Дошка похвали себе

Виділіть місце, де учні зможуть клеїти стикери зі своїми досягненнями за день. Запропонуйте наступне формулювання: «Сьогодні я зробив/ла все можливе для того, щоб…»

Нехай діти продовжать, написавши про свій успіх. Наприклад, «щоб написати самостійну краще, ніж минулого разу», «щоб навчитися розв’язувати рівняння», «щоб прочитати більше сторінок, ніж вчора».

Нехай діти пишуть навіть про незначні досягнення. Це мотивує їх докладати більше зусиль та цінувати власні старання, а не лише результат.

Прийняття помилок

Зробіть стенд/постер про прийняття помилок. Це допоможе учням не боятися їх, а навпаки — вчитися на своїх помилках.

Ось приклад, що може бути на цьому постері

Як ми ставимося до помилок у цьому класі:

Не боїмося
Очікуємо
Поважаємо
Перевіряємо
Виправляємо
Тож щоразу, коли дитина нервує через помилки, нагадуйте їй про те, що вони є невіддільною частиною навчання.

Командна робота

Мотивуйте дітей до спільної роботи. Надрукуйте або виготовте самі постер, що буде нагадувати про те, що у команді легше досягати поставленої мети. Звертайте увагу дітей на нього щоразу, коли вони досягають успіху в команді. Це допоможе підкріпити віру в ці слова. І постер буде для них мотивацією, а не лише красивою картинкою.

«У команді ти зможеш підняти будь-яку вагу»

 

Джерело.


Повернутись вверх