facebook

Подружитися зі штучним інтелектом: ідеї для вчителів та учнів

Як штучний інтелект може допомогти з виставленням оцінок? А з персоналізацією навчання та створенням матеріалів для уроків? Зібрали ідеї використання ШІ у школі, що допоможуть учням навчатися ефективніше, а вчителям звільнитись від рутинної роботи. А ще переклали поради ЮНЕСКО про те, як зробити штучний інтелект помічником у навчанні.

 

Ідеї від експертів. Як учителям подружитися зі штучним інтелектом? Своїми ідеями поділилися освітні експерти під час панельної дискусії на фестивалі «Вчителі майбутнього».

Ілля Філіпов,
СЕО студії онлайн-освіти EdEra
Вчителі часто розповідають, що їм не вистачає часу на творчість та створення креативних завдань через рутинну роботу. Зараз у цьому може допомогти ChatGPT. Він у жодному разі не забере роботу у педагогів, але може допомогти автоматизувати ті завдання, що забирають сили. А ось творчу роботу, на яку завжди бракує часу, вчителі тепер зможуть робити більш якісно.

У ШІ можна навчитися варіативності. Ви ставите запитання ChatGPT, він відповідає, а тоді ви просите його запропонувати інші варіанти відповіді на це запитання. Важливо розуміти, наскільки різні у нас учні. Раніше ми однаково відповідали на їхні запитання. Але у навчанні потрібна індивідуалізація. Щоб довести свою думку різним учням, потрібен підхід із різних сторін. І за допомогою ШІ можна експериментувати з відповідями, навчати дітей полярності, розумінню, що можуть бути різні думки. Тобто ШІ навіть може бути інструментом порозуміння, що навчить приймати інших.

Чтайте також:  "Школа – це не прохідний двір". Ігор Лікарчук – про винних у провалі НУШ, заборону ґаджетів і штрафи для учнів за погану поведінку

Але постає запитання, хто ж навчить учителів? Я вважаю, що педагогам можна навчатися разом із учнями. Діти дуже швидко починають розбиратися в нових технологіях. Але учнів може «заносити на поворотах етичності». Тому є гарна ідея — навчатися разом із дітьми. Вони швидше опановують технології, вчителі — розбираються в етичних аспектах.

Вікторія Косик, проєктна менеджерка Команди підтримки реформ МОН

Якщо освітяни розробляють і публікують власний контент, то певно стикалися з питанням авторського права. Використання чужих зображень, відео, музики — це досить серйозно. Наприклад, на YouTube за таке можуть заблокувати. І використання ШІ для генерування картинок, анімації та відео може в цьому допомогти.

Програм, що працюють на базі ШІ, багато. Але не можна взяти всі інструменти та їх використовувати. Це наче бути людиною-оркестром. Тому вчителю важливо вибрати той інструмент, що є найважливішим і найкориснішим у його роботі. Тоді буде якісний результат.

Тетяна Ткаченко, вчителька інформатики та керівниця дистанційної школи НВК «Новопечерська школа»
Досить проблематичною для вчителів є підготовка уроку, якщо в одному класі навчаються діти різного рівня. ChatGPT допоможе педагогам створити різнорівневі завдання. І це насправді полегшує життя.

Також ШІ чудово фантазує. Він уміє складати класні історії. А це те, що може зацікавити дитину навчальною темою. Наприклад, ви можете попросити штучний інтелект придумати історію про Ейнштейна та його найкращий винахід. ChatGPT чудово впорається з таким завданням, а діти краще запам’ятають цю тему.

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

Катерина Кравченко, керівниця проєкту TalkEn.Cloud
ШІ може запропонувати ідеї, як презентувати навчальну тему. Наприклад, попросіть його згенерувати п’ять ідей, як подати учням Present Simple на уроці англійської. Також ви можете попросити його адаптувати ці ідеї для учнів іншого віку.

Ще одна ідея використання ChatGPT — робота з текстами. Він може переписувати тексти в різному стилі. Або адаптувати їх під навчальний рівень учнів.

Також ШІ зручно використовувати для генерування аудіо. Наприклад, він може створювати аудіо англійською мовою з різними акцентами. Це дуже зекономить час і ресурси. Адже раніше, щоб записати таке аудіо, потрібно було орендувати студію звукозапису та шукати носія мови.

Поради дослідників
ЮНЕСКО дослідила можливості ChatGPT для вищої освіти. Проте більшість запропонованих ідей підійде також для шкільного навчання. Ось найцікавіші пропозиції, як використовувати ШІ учням та вчителям.

ШІ як опонент. Учні повідомляють ChatGPT тему дискусії та вводять підказки щодо її структури. Далі школярі можуть поспілкуватись з ШІ на задану тему, при цьому він виступатиме опонентом у розмові. Це хороший спосіб підготуватися до дискусії чи дебатів на уроці.

ШІ-наставник. Запропонуйте учням застосувати ChatGPT у груповій роботі. Вони можуть використовувати його для виконання спільних завдань та проєктів. ШІ допоможе школярам разом досліджувати та розв’язувати проблеми.
ШІ як персональний тьютор. Вчителі надають ChatGPT необхідну інформацію, наприклад, результати тестів. А він своєю чергою дає учням персоналізований зворотний зв’язок щодо їхнього прогресу в навчанні.
Допомога у вивченні мови. ChatGPT може запропонувати навчальні ігри, допоможе досліджувати та інтерпретувати інформацію при вивченні іноземної мови.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Підтримка протягом навчання. Учні пояснюють ChatGPT свій поточний рівень розуміння та просять допомогти у подальшому вивченні матеріалу або поглибити свої знання з певної теми. ШІ може запропонувати різні ігри, вправи та інші завдання, щоб покращити знання та навички.

Допомога в оцінюванні. Учні спілкуються з ChatGPT на визначену навчальну тему. Наприклад, вивчений розділ з певного предмета. А потім просять оцінити рівень їхніх знань.
ШІ-асистент учителя. Педагоги можуть використовувати ChatGPT для розробки навчального контенту. Наприклад, він згенерує запитання для обговорення, теми творів, вправи. Також ШІ може дати поради, як допомогти учням при вивченні певної навчальної теми.

Допомога освітянам з програмою. Педагоги можуть звернутись до ChatGPT для оновлення навчальної програми. Він запропонує нові рубрики для оцінювання, ідеї для покращення програми, наприклад, як зробити її більш доступною для учнів.

Джерело.


Повернутись вверх