facebook

Новий навчальний рік 2023: що нам готують школи?!

Новий навчальний рік: виклики, плани, рішення

Навчальний рік розпочнеться уже 1 вересня 2023 року. Цьогоріч навчальний процес буде організований у трьох форматах: очному, дистанційному та змішаному. До початку навчання всі ОВА мають визначити придатні форми навчання для своєї області, враховуючи безпекові обставини.

Про це пише МОН:

З командою ми працюємо над тим, щоб якомога більше дітей змогли фізично повернутися у безпечні школи.

Ми піклуємося про забезпечення таких умов для доступу до навчального процесу, щоб життю і здоров’ю дітей та освітян нічого не загрожувало. До початку навчального року готуємо пропозиції та рішення, якими зможемо підтримати заклади освіти, освітян та дітей. У межах ініціативи МОН із відновлення освітнього процесу «Школо, ми разом!» працюємо за такими напрямами: підручники, гаджети, укриття та шкільні автобуси.

Наприклад, з лютого 2022 року було облаштовано приблизно 68% укриттів для шкіл, садочків, ВНЗ та профтехів. У садочках це 67% захисних споруд, у школах — 75%, а у профтехах та ВНЗ — 85%. Ми турбуємося про безпеку освітян та дітей, а тому укриття — це один з основних напрямів нашої роботи.

У регіонах, де очне навчання організувати неможливо, ми шукаємо інші можливості. Для онлайн-освіти вчителі вже отримали майже 96 тисяч ноутбуків, а школярі — приблизно 36 тисяч девайсів. Нині працює 60 цифрових освітніх центрів, які обладнані всім необхідним для навчання та дозвілля. Діти можуть там проводити вільний час, навчатися або спілкуватися з однолітками. Ми очікуємо, що до кінця 2023 відкриється ще 100 таких центрів, учні отримають ще 40 тисяч гаджетів та 1600 Wi-Fi роутерів в укриття.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

На 2023 рік потреба у підручниках НУШ для 5-6 класів становить приблизно 1,4 млрд гривень. На це передбачено фінансування з держбюджету в розмірі майже 755 млн гривень та з донорських коштів — 138 млн гривень.

Також вже підписані договори на закупівлю 440 шкільних автобусів, щоб діти мали безпечний доступ до освіти. Частину з цих автобусів навіть встигли доставити в області та громади, а до 1 вересня укладуть угоди на закупівлю ще 40 автобусів.

Ми пам’ятаємо про обмеження та перешкоди і піклуємося про те, щоб всі діти мали комфортний доступ до навчання. Тому МОН розробило пропозиції для різних категорій дітей.

Що змінюємо для дошкільнят:

  • можливість переведення на місця в садочках, що де-юре зайняті, але не використовуються фізично;
  • пропонуємо готові проєкти типових укриттів;
  • допомагаємо областям з моделюванням нової мережі (очних, змішаних та дистанційних закладів).

Щоб повернути очне навчання в українські школи, є такі можливості: 

  • створення умов для «тимчасового переведення» з однієї школи (де нині немає укриття) до іншої (з укриттям) зі збереженням місця;
  • закупівля автобусів для підвезення дітей;
  • облаштування укриттів і бомбосховищ.

Для дітей, що перебувають за кордоном, з’являться такі зміни:

  • нова освітня програма в українській школі (вивчають лише український компонент для уникнення подвійного навантаження, але збереження зв’язку з державою — 6-8 годин на тиждень);
  • спрощена система перезарахування решти навчальних дисциплін;
  • розроблена спеціальна навчальна програма «Global Ukraine»;
  • нова форма навчання для дітей за кордоном лише у вибраних дистанційних школах в кожній області, а значить зменшення навантаження вчителів та класів там, де вони можуть працювати очно чи змішано.
Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Джерело.


Повернутись вверх