facebook

ЗНО чи НМТ в 2024 році: до чого готуватися школярам

ЗНО чи НМТ в 2024 році: до чого готуватися школярам

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україні змінилися правила проведення випускних іспитів. Відповідно, певні зміни відбулися і для вступу в виші.

Раніше учні 11 класу повинні були здавати ЗНО з 5 предметів. 3 з них були обов’язковими, а 2 обиралися згідно з майбутньою професією та профілем навчального закладу, куди планувався вступ. По результатам цих іспитів на конкурсній основі абітурієнтів приймали у виші. Проте в 2022 році, коли почалася війна, не було змоги організувати та провести ЗНО для випускників. Тож, Міністерство освіти в екстреному порядку розробило НМТ – національний мультипредметний тест. Він включав питання по 3-м предметам і його результати також враховувалися при вступі, пише ria-m.tv.

В 2023 році для учнів 11 класів теж проводився НМТ і по тому ж принципу – випускники складали тест по 3-м основним предметам: українська мова, математика та історія України. І не дивлячись, що наразі тільки-но пройшов тест 2023 року, вже зараз ведуться розмови про зміни 2024 року. Що чекає на абітурієнтів та чи повернуться школярі до формату ЗНО – про це ми розповімо нижче.

ЗНО чи НМТ в 2024 році

Чтайте також:  За які порушення учасника НМТ позбавлять права стати студентом

Ще навесні точилися розмови про можливість повернення до формату зовнішнього незалежного оцінювання. Передувала цьому рекомендація Міносвіти переходити на офлайн навчання в школах.

Проте, зважаючи на потенціальну небезпеку, пов’язану з бойовими діями в Україні, комітет ВР з питань освіти озвучив плани на наступний навчальний рік. В 2024 році скоріше за все випускники теж будуть здавати НМТ. По словам очільника комітету, ЗНО в звичному форматі країна поки що не готова повернутися. Такий вибір зумовлений кількома факторами:

  • частими і небезпідставними повітряними тривогами. Через неї завдання школярів ще більш ускладниться, бо доведеться переривати здачу екзаменів та спускатися в бомбосховище. Такі ситуації негативно впливають і на психоемоційний стан дітей, і не дають можливості зосередитися на здачі іспиту;
  • ускладнення логістики з підвозом школярів до місць здачі ЗНО, передачі та забезпечення конфіденційності результатів іспитів. Зазвичай ЗНО пишуть від руки на папері, перехід на електронні форми планувався до 2027 року;
  • складнощі з здачею ЗНО для дітей в статусі ВПО та тими, що наразі проживають за кордоном.

Проте після закінчення війни є плани на відновлення здачі випускних екзаменів у звичному форматі ЗНО.

Чого чекати від НМТ в 2024 році

Чтайте також:  Навіть якщо вони просто лежать у кишені: які речі категорично не можна брати на НМТ-2024

В 2023 році мультипредметний тест містив питання з трьох дисциплін. Вони були однаковими і обов’язковими для всіх школярів. В 2024 році планується внесення змін. Комітет з питань освіти обрав програму вибору предметів «2+1». Тобто, дві дисципліни є обов’язковими, а одну – школярі можуть обрати на власний розсуд.

 

Джерело.


Повернутись вверх