facebook

Директори відповідатимуть за виявлення хворих учнів. А коли ж займатись управлінською роботою? – Іванна Коберник

Виняткові умови організації цьогорічного навчального процесу потребують цільової субвенції.

Новий навчальний рік в Україні розпочався 1 вересня, однак класичну лінійку до Дня знань, з огляду на епідемічну ситуацію, провели не у всіх регіонах. Співзасновниця ГО «Смарт Освіта» Іванна Коберник в ефірі Українського радіо розповіла про те, як працюватимуть школи в карантинних умовах та хто відповідає за графік роботи закладів освіти.

Всю відповідальність за забезпечення закладів освіти засобами захисту центральна влада поклала на місцеві влади. Ба більше, навіть просто на директора школи, тому що у всіх рекомендаціях і Міністерства охорони здоров’я, і Міністерства освіти і науки чомусь головним відповідальним за дотримання протиепідемічних та профілактичних заходів призначений директор школи, – заявила Іванна Коберник.

На її думку, це абсолютно безвідповідально і несправедливо, оскільки при цьому держава не виділила жодної цільової субвенції й не забезпечила антисептиками і захисними засобами ні вчителів, ні дітей. Однак з бюджету освіти у Фонд боротьби з COVID-19 було забрано п’ять мільярдів гривень.

Мала б бути цільова субвенція на організацію навчального процесу в умовах пандемії, яка включала б не лише захисні засоби та антисептики, а й навчання вчителів, рекомендації, як працювати з дистанційними технологіями і за методиками змішаного навчання, – наголосила Коберник.

Крім того, співзасновниця ГО «Смарт Освіта» пояснила, що графік роботи школи визначає директор закладу:

Це розумне рішення. Тому що у сільських школах, де мало дітей, легко організувати соціальне дистанціювання і не потрібно висувати жорстких умов, оскільки у школі достатньо приміщень, аби діти не скупчувалися. Що стосується столичних шкіл, то пропозиція з навчанням «тиждень через тиждень» є узгодженою з батьками, і таких випадків не багато. Є випадки, коли зробили гнучкий графік, а саме ─ різний початок уроків. У такий спосіб вдається уникнути скупчення дітей. Але це означає інший графік роботи, і будь-яке розділення класів призведе до нарахування додаткових годин роботи вчителів.

Коберник додала, що така організація освітнього процесу так само вимагає цільової субвенції й додаткової оплати праці вчителів. Найбільше співзасновниця ГО «Смарт Освіта» обурює те, що директорів призначили відповідальними за виявлення хворих дітей. Керівник просто не матиме часу займатися іншою управлінською роботою.

Чтайте також:  В селах з 2027 року закриватимуться школи — чому цей процес незворотний

Джерело.


Повернутись вверх