facebook

Статус і навчання: як впливає рівень освіти та професія батьків на успіх школярів

Як професійний статус батьків впливає на навчальні результати дітей: дослідження PISA

Фахівці УЦОЯО продовжують досліджувати результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018. Черговий випуск аналітичного матеріалу присвячено темі: «Як освіта та професія батьків впливає на навчання та результати учнів?».

За результатами спостереження виявлено цікаві факти, зокрема:

  • 32% та 27% п’ятнадцятирічних підлітків зазначили, що відповідно їхні матері та батьки мають вищу освіту на рівні бакалавра, спеціаліста, магістра або вищому. 38% учнів мають сім’ю, де принаймні хтось із батьків здобував освіту протягом 16 років.
  • Більше половини підлітків зауважили, що їхні батьки мають повну середню освіту або освіту на рівні молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра або кваліфікованого робітника. Водночас 8% мають матір або батька, які здобули освіту не вище базової середньої.
  • Відповідно до міжнародної кваліфікації в Україні спостерігається високий показник висококваліфікованих робітників. Це підтвердили учні стосовно професії батьків, зокрема 54% учнів, які повідомили, що їхні матері мають таку професію, 32% – батьки. Водночас 15% учнів мають матерів з низькокваліфікованою професією, а про батьків таке повідомили 11% учнів.

Результати дослідження показали, що вищі результати із читання демонструють учні, у яких один з батьків має вищий рівень освіти або вищий професійний статус. В Україні в невеликих містах і містечках переважає вплив професійного статусу батьків, а в містах і великих містах значущішим є рівень освіти батьків.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

В Україні учні, чиї батьки мають низький професійний статус або здобували освіту протягом 12 років навчання, більше схильні планувати здобуття вищої освіти в майбутньому.

Найвищого професійного статусу мріють досягти учні, батьки яких мають високий професійний статус, незалежно від рівня їхньої освіти. Учні, чиї батьки мають високий рівень освіти, але не досягли успіху в професії, також мають не високі очікування щодо свого майбутнього професійного статусу.

Дослідники наголошують, що вищий професійний статус і рівень освіти мають батьки українських 15-річних підлітків, то більшу емоційну підтримку з їхнього боку та впевненість у своїх можливостях відчувають підлітки.

Ознайомитись з результатами дослідження можна за посиланням.

Джерело.


Повернутись вверх