facebook

Економія на вчителях: уряд й досі не виділив освітню субвенцію. Що чекає на педагогів?

Держава має виділити освітню субвенцію на організацію навчання під час карантину – ексміністерка освіти і науки Лілія Гриневич.


Освіта під час карантину потребує великої допомоги. Наразі вся відповідальність за дотримання протиепідемічних заходів покладена на органи місцевого самоврядування. Втім, карантин може не закінчитися навіть до кінця цього року. Тому повинна бути обов’язкова державна допомога – цільова освітня субвенція на організацію навчання під час карантину.

Про це заявила ексміністерка освіти і науки Лілія Гриневич в ефірі “Громадського радіо”.

Проблеми цього карантину в тому, що ми не можемо зрозуміти, коли він завершиться. Це означає, що має бути довгостроковий план дій, яким чином ми забезпечуємо протиепідемічні заходи і як винагороджуємо працю вчителів, – зазначила Ліля Гриневич.

Вона нагадала, що з Міністерства освіти й науки забрали понад 4,9 мільярда гривень. Ці гроші були виділені на підвищення кваліфікації вчителів, на розвиток, ремонти університетів, будівництво тощо. Але 65% коштів забрали в цей фонд.

Я думаю, що це найголовніша проблема. Розпоряджання цим фондом, м’яко кажучи, безладне. Мені незрозуміла ініціатива віддавати з цього фонду понад 30 мільярдів на дороги, а зараз казати, що він вже порожній і звідти немає що дати на освіту, – обурюється ексміністерка.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: в МОН назвали три вагомі причини переходу на 12-річну систему освіти

Лілія Гриневич дуже стурбована тим, що буде з вчителем, який буде змушений понаднормово працювати. До того ж, педпрацівники дуже часто підпадають під вразливу категорію населення. Тому питання охорони праці вчителя – наскільки він буде захищений, дуже важливе. На її думку, вчителі, які мають ділити великі класи на групи й працювати з одною групою дистанційно, а з іншою – очно, мають отримувати додаткові гроші за дві підготовки.

Все має покриватися освітньою цільовою субвенцією уряду, яка має надаватися саме з цього «антиковідного фонду». Туди забрали 5 мільярдів з інших статей. Тепер гроші мали б повернути саме з метою забезпечення протиепідеміологічних засобів. Цього не відбулося, – розповіла Лілія Гриневич.

Вона додала, що рекомендації, які продукує головний санлікар та Міністерство охорони здоров’я корисні, але не дають відповіді на всі питання.

МОЗ пояснило, що робити вчителям, якщо у школі виявили дитину, хвору на коронавірус. Тоді весь клас чи вся група йде на самоізоляцію. А що робити тим вчителям, які побували в цьому класі і провели уроки? Відповіді немає, – каже ексміністерка.

За її словами, мав би бути розклад, за яким за так званим модульним навчанням з однією групою дітей працювало не більше двох вчителів. Це значить, що можна було б провести не один урок, а два чи навіть три з одного предмету. Але для цього треба готувати розклад. Варіантів навчання централізовано підготовлено не було.

Чтайте також:  Як зміняться зарплати вчителів у 2024 році, – розповіли в МОН

Джерело.


Повернутись вверх