facebook

МОН заблокувало схему здобуття освіти без результатів ЗНО

МОН заблокувало схему здобуття освіти без результатів ЗНО

В Україні набирає популярності тенденція, яка у побуті відома як «польський вступ»

Міністерство освіти і науки заблокувало замовлення документів про вищу освіту понад 450 випускникам українських університетів, які переводилися до вишів з іноземних університетів, не маючи результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

У МОН повідомляють, що останніми роками в Україні набирає популярності тенденція, яка у побуті відома як «польський вступ».

Цей «механізм» полягає у тому, що спочатку вступник зараховується до іноземного закладу освіти, а після року навчання, яке у деяких випадках відбувалося навіть без виїзду за кордон, поновлюється до закладу вищої освіти в Україні на старший курс.

«Така схема дозволяла «обійти» ЗНО, а іноді й обмеження, встановлені стандартами вищої освіти», – зазначають у Міністерстві освіти і науки.

Також у відомстві наголошують, що саме тому в 2019 році було внесено зміни до закону «Про вищу освіту». Його доповнили нормою, яка передбачає, що у разі поновлення на певну освітню програму вступник повинен виконати ті ж вимоги, які виконували під час вступу на цю освітню програму інші здобувачі, у групу до яких здійснюється поновлення.

Тобто потрібно мати відповідні результати ЗНО, якщо це передбачав вступ на освітню програму, чи відповідні результати творчого конкурсу або фахового іспиту, якщо була така вимога для вступу. Ці зміни набули чинності з серпня 2019 року.

«Упродовж останніх років Міністерство освіти і науки України проводить роз’яснювальну роботу із закладами вищої освіти щодо вимог Закону та особливостей їхнього застосування. Більшість ЗВО відповідально поставилися до змін у Законі та роз’яснюють вступникам особливості й вимоги, які необхідно виконати під час поновлення», – зазначають у МОН.

Водночас деякі заклади почали обманювати вступників і здобувачів вищої освіти й зробили це своїм «брендом», розміщуючи відповідну інформацію навіть на офіційних вебсайтах.

У МОН наголосили, що отримання документів про вищу освіту такими випускниками може становити загрозу добробуту і життю громадян України та шкодитиме міжнародному іміджу України.

«Це також викликає питання щодо доброчесності здійснення освітнього процесу в закладах, у яких студенти, що неспроможні скласти зовнішнє незалежне оцінювання на мінімально необхідному рівні, «успішно опанували» освітню програму за спеціальністю. Саме тому МОН після 4 років набуття чинності відповідною нормою Закону заблокувало замовлення документів про вищу освіту понад 450 здобувачам, які не відповідають вимогам Закону України «Про вищу освіту». Ці здобувачі отримають можливість узяти перерву у навчанні та завершити здобуття освіти у наступному році, якщо виконають усі необхідні вимоги», – йдеться у повідомленні.

Джерело.


Повернутись вверх