facebook

Чи є в освіті гроші?

Чи є в освіті гроші?

Інформує Всеосвіта.

Вчителька початкових класів Оксана Хомич написала свої враження щодо скорочення зарплати вчителям на 19% менше, ніж торік. Далі пряма мова учительки.
Чи є в освіті гроші? Звісно Є!
А останнім часом фінансування освітньої сфери за рахунок іноземних грантів стало ще більшим. Але ж чому тоді коштів не вистачає на зарплату вчителям? Я розумію, що можна знаходити ряд важливих причин та відмовок, прикриватися війною, продовжувати вішати локшину на вуха освітянам, але при тому, чомусь не зменшується оплата праці у працівників освітньої вертикалі. Звісно, хто ж порушить ті злачні місця, в яких осідають освітянські кошти. А звичайні вчителі, як ті раби, отримують лише крихти з панських столів, і продовжують стогнати та мовчати. Адже мають хоча б якось годувати свої сім’ї.

На мою точку зору, вже настав час почати скорочувати цю амебну, аморфну освітню вертикаль і робити горизонтальне управління! Адже допоки існує величезний прошарок випадкових людей між учителями ЗЗСО, викладачами коледжів, ВУЗів та МОН, коштів ніколи не буде вистачати на зарплати. Основна більшість освітян буде відчувати себе жебраками і продовжуватиме шукати для своєї родини різноманітного додаткового заробітку, щоб більш-менш нормально можна було жити в умовах сьогодення.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Інколи мені навіть спадає на думку той факт, що скоро нашу освіту доведуть до того рівня, що педагоги та викладачі будуть сплачувати данину за свою роботу.

Прочитавши інтерв’ю нинішнього міністра освіти для Укрінформу, у мене склалося враження, що замість справжнього керівника освітянської спільноти у нашій державі, в нас з’явився ще один мєдвєдєв з його влучним гаслом «грошей нема, але ви тримайтеся». Ні, навіть «кращий», адже цей ще й буде збільшувати вимоги до роботи вчителів у зв’язку з викликами часу.

З такими підходами вже в найближчій перспективі кваліфіковані вчителі, які дійсно зможуть навчати дітей, будуть на вагу золота. А основна більшість узагалі не захоче мати справу з освітою та навчанням учнів та студентів.

Невже новому міністру та його новоспеченій свиті складно зрозуміти, що у тій сфері, де потрібні кардинальні зміни, апріорі неможливе скорочення зарплат. Це як у ситуації з автомобілем, допоки не заправиш бак пальним, нікуди не поїдеш. Це ж дуже проста істина. А в освітній сфері виходить так, що фінансування ми скоротимо до максимального мінімуму, але з освітян будемо дерти три шкури, та ще й попробуйте щось сказати проти. Не хочете їхати, будемо штовхати.

Чтайте також:  Коли будуть літні канікули у школах України у 2024 році: дати і терміни по областях

Кінець прямої мови.

Колеги здебільшого підтримали учительку Оксану Хомич.

  • Щоб суспільство розвивалось, обов’язково на достойному рівні має бути освіта! І вмотивовані вчителі! — Ксенія Цапова.
  • Не буде кому вчити. Наше покоління ще терпить, а молодь зась. — Ірина Іщенко.
  • З острахом чекаю нового навчального року.
    Гарного в освітніх новинах, як і в освітніх керманичах, останнім часом все менше і менше. — Тамара Благосмислова

Раніше міністр освіти Оксен Лісовий вже говорив, що вирішення проблеми зарплат освітянам є одним із пріоритетних завдань команди МОН. Також міністр наголошував, що рівень заробітної плати має залежати від рівня кваліфікації та низки інших чинників.

Ви погоджуєтеся з думкою вчительки?

Джерело.


Повернутись вверх