facebook

Що має знати дитина з математики перед вступом до 1 класу?

Що має знати дитина з математики перед вступом до 1 класу?

Наявність у дитини базових знань з арифметики та геометрії полегшить навчання в першому класі

Підготовка малечі до першого класу не така проста річ, як може здаватись на перший погляд. Для навчання в школі дитина має володіти базовими знаннями:

  • вміти читати;
  • знати абетку;
  • вміти лічити до 10 і в зворотному напрямку;
  • вміти правильно називати кольори, пори року, фігури тощо.

Це далеко не весь перелік, але вже з цього можна зрозуміти, що малеча повинна трошки розуміти математику. У школі рівень буде підвищуватись, тому наявність базових знань полегшить навчання.

А математика – це не лише про вміння порахувати, але й всебічний розвиток дитини. Саме завдяки математиці розвивається вміння складати логічні зв’язки, тренується пам’ять, з’являється вміння продумувати алгоритми, що знадобиться і в звичайному житті.
Розуміння числа: що дитина має знати перед першим класом?
Найважливіше, що малечі варто вивчити – числа. Це фундаментальні знання математики, без яких неможливо обійтись. Якщо ваша дитина ходить до садка, то потроху вона вивчатиме математику і не тільки. Але завжди можуть бути складні моменти, тож поспілкуйтесь з викладачами, чи є якісь проблеми.

У тому випадку, коли складнощі таки є, варто допомогти дитині додатковими заняттями вдома. Спробуйте в спрощеній манері навчити дитину відрізняти числа, після чого можна перейти до рахування. Важливо, аби дитина вміла чітко визначати, яку цифру бачить перед собою.

Чтайте також:  Більше теорії чи практики? У мережі виникла дискусія щодо навчання в школах: лише 3% випускників в Україні пов'язують життя з наукою

Для цього можна випробувати різні методи. Наприклад, на папері різними кольорами написати різні цифри та просити дитину співвіднести цифру та кількість предметів, про які питаєте: «У нас є 7 яблук, покажи цифру 7 на папері». Завдяки тому, що числа будуть написані різними кольорами, в дитини автоматично будуть з’являтись асоціації.
Математичні дії, які треба знати до першого класу
Знати цифри – далеко не єдине, що треба розуміти дитині перед початком навчання в школі. Хоча б мінімальні знання математичних дій, таких як віднімання чи додавання, також дуже сильно знадобляться.

Цьому можна легко навчити і вдома. Наприклад, спробувати додавати чи віднімати олівці (зручно, оскільки на упаковці вказується, скільки їх є в наявності). Якщо ж ви не маєте часу, то зверніть увагу на онлайн-школу Букіскул, адже репетиторів зараз можна найняти і для дошкільнят.

Окрім таких вправ, можна знайти цікаві ігри, як комп’ютерні, так і настільні. Підшукайте те, що буде цікаво малечі (наприклад, з улюбленим персонажем). Значення подібних ігор недооцінюють, а дарма – дитина в ігровій формі вивчає те, що може бути для неї нудно або складно.
Вимірювання, дані та їхнє опрацювання
Вивчати варто не лише цифри, але й одиниці вимірювання. Вага, відстань, об’єм – базові речі, тому варто роз’яснити, що це таке і в чому вимірюється. Спробуйте пояснити найпростіші одиниці: сантиметри, кілограми, грами, літри тощо та що в них вимірюють.

Чтайте також:  Школярам надали три формати навчання: що треба знати

Також розкажіть і про інші одиниці виміру, які є найменшими, а які найбільшими. Все це стане в пригоді першачку, адже під час навчання учні не лише детальніше вивчатимуть це, а й будуть вирішувати задачі та приклади.
Геометрія та що з неї треба знати перед школою
Геометрію вивчають вже в середній та старшій школі, але її основи проходять на початку здобуття освіти. Тут дітям не треба вміти знаходити синуси чи косинуси – достатньо просто розуміти, як називаються різні фігури та чим вони відрізняються одна від одної.

Вивчити їх можна в кілька способів. Найскладнішим буде запам’ятовування згідно з підручником – діти в такому віці досить непосидючі, тож інформацію таким чином сприймають погано.

А от ігрова форма – те що треба. Ігри, де фігурки треба розташувати поруч з їхньою назвою, різноманітні асоціації (сонце – це коло, телевізор – прямокутник тощо) – все стане в пригоді.
Задачі для дошкільнят
Розв’язування задач – одна з основних проблем, які можуть з’явитись у першокласників. Нові знання необхідно трохи систематизувати, «звикнути» до них, тож дуже багато вивчати за один раз – не найкраща ідея. Дитині буде краще, якщо ще в дитсадку вона буде вирішувати найпростіші задачки.

Чтайте також:  Міносвіти готує круті зміни для школярів: введуть нові предмети

Так в неї буде розвиватись вміння читати (адже треба прочитати умови, аби зрозуміти, що треба зробити) і математичні здібності. Це дуже важливо перед навчанням у школі, де на уроках математики буде дуже багато задач. Головне не перенапружити дитину та влаштовувати яскравий відпочинок: прогулянки, солодкі подарунки та інші види розваг будуть чудовою винагородою за правильно виконане завдання.
Як підготувати дитину до всього цього?
Малечі треба освоїти чимало матеріалу з математики перед вступом на перший клас. Також не треба забувати і про інші дисципліни – читання та письмо також дуже важливі. Зазвичай цьому навчають у дитячому садку, а якщо дитина має проблеми – додатково займатись вдома.

Проте зараз чимало людей не можуть дозволити собі багато часу, аби вчити дитину. Для цього можна звернутись до Букіскул – онлайн-школи, де ви можете підібрати найкращого репетитора. Вибрати досить просто – ви можете ознайомитись з анкетою, відгуками про викладача та знайти найкращий варіант для вашої дитини.

ОБРАТИ РЕПЕТИТОРА

Джерело.


Повернутись вверх