facebook

Що має знати дитина з математики перед вступом до 1 класу?

Що має знати дитина з математики перед вступом до 1 класу?

Наявність у дитини базових знань з арифметики та геометрії полегшить навчання в першому класі

Підготовка малечі до першого класу не така проста річ, як може здаватись на перший погляд. Для навчання в школі дитина має володіти базовими знаннями:

  • вміти читати;
  • знати абетку;
  • вміти лічити до 10 і в зворотному напрямку;
  • вміти правильно називати кольори, пори року, фігури тощо.

Це далеко не весь перелік, але вже з цього можна зрозуміти, що малеча повинна трошки розуміти математику. У школі рівень буде підвищуватись, тому наявність базових знань полегшить навчання.

А математика – це не лише про вміння порахувати, але й всебічний розвиток дитини. Саме завдяки математиці розвивається вміння складати логічні зв’язки, тренується пам’ять, з’являється вміння продумувати алгоритми, що знадобиться і в звичайному житті.
Розуміння числа: що дитина має знати перед першим класом?
Найважливіше, що малечі варто вивчити – числа. Це фундаментальні знання математики, без яких неможливо обійтись. Якщо ваша дитина ходить до садка, то потроху вона вивчатиме математику і не тільки. Але завжди можуть бути складні моменти, тож поспілкуйтесь з викладачами, чи є якісь проблеми.

У тому випадку, коли складнощі таки є, варто допомогти дитині додатковими заняттями вдома. Спробуйте в спрощеній манері навчити дитину відрізняти числа, після чого можна перейти до рахування. Важливо, аби дитина вміла чітко визначати, яку цифру бачить перед собою.

Чтайте також:  Вчитель наказує, а діти підкоряються: Співаковський пояснив, чим навчання в школах України відрізняється від західних країн

Для цього можна випробувати різні методи. Наприклад, на папері різними кольорами написати різні цифри та просити дитину співвіднести цифру та кількість предметів, про які питаєте: «У нас є 7 яблук, покажи цифру 7 на папері». Завдяки тому, що числа будуть написані різними кольорами, в дитини автоматично будуть з’являтись асоціації.
Математичні дії, які треба знати до першого класу
Знати цифри – далеко не єдине, що треба розуміти дитині перед початком навчання в школі. Хоча б мінімальні знання математичних дій, таких як віднімання чи додавання, також дуже сильно знадобляться.

Цьому можна легко навчити і вдома. Наприклад, спробувати додавати чи віднімати олівці (зручно, оскільки на упаковці вказується, скільки їх є в наявності). Якщо ж ви не маєте часу, то зверніть увагу на онлайн-школу Букіскул, адже репетиторів зараз можна найняти і для дошкільнят.

Окрім таких вправ, можна знайти цікаві ігри, як комп’ютерні, так і настільні. Підшукайте те, що буде цікаво малечі (наприклад, з улюбленим персонажем). Значення подібних ігор недооцінюють, а дарма – дитина в ігровій формі вивчає те, що може бути для неї нудно або складно.
Вимірювання, дані та їхнє опрацювання
Вивчати варто не лише цифри, але й одиниці вимірювання. Вага, відстань, об’єм – базові речі, тому варто роз’яснити, що це таке і в чому вимірюється. Спробуйте пояснити найпростіші одиниці: сантиметри, кілограми, грами, літри тощо та що в них вимірюють.

Чтайте також:  Для учнів, які зараз переходять у 7 клас та молодше, навчання триватиме 12 років

Також розкажіть і про інші одиниці виміру, які є найменшими, а які найбільшими. Все це стане в пригоді першачку, адже під час навчання учні не лише детальніше вивчатимуть це, а й будуть вирішувати задачі та приклади.
Геометрія та що з неї треба знати перед школою
Геометрію вивчають вже в середній та старшій школі, але її основи проходять на початку здобуття освіти. Тут дітям не треба вміти знаходити синуси чи косинуси – достатньо просто розуміти, як називаються різні фігури та чим вони відрізняються одна від одної.

Вивчити їх можна в кілька способів. Найскладнішим буде запам’ятовування згідно з підручником – діти в такому віці досить непосидючі, тож інформацію таким чином сприймають погано.

А от ігрова форма – те що треба. Ігри, де фігурки треба розташувати поруч з їхньою назвою, різноманітні асоціації (сонце – це коло, телевізор – прямокутник тощо) – все стане в пригоді.
Задачі для дошкільнят
Розв’язування задач – одна з основних проблем, які можуть з’явитись у першокласників. Нові знання необхідно трохи систематизувати, «звикнути» до них, тож дуже багато вивчати за один раз – не найкраща ідея. Дитині буде краще, якщо ще в дитсадку вона буде вирішувати найпростіші задачки.

Чтайте також:  "Ми обмежуємо своїх дітей". Освітянин пояснив, чому в малих селах мають вчитися тільки учні 1-4 класів

Так в неї буде розвиватись вміння читати (адже треба прочитати умови, аби зрозуміти, що треба зробити) і математичні здібності. Це дуже важливо перед навчанням у школі, де на уроках математики буде дуже багато задач. Головне не перенапружити дитину та влаштовувати яскравий відпочинок: прогулянки, солодкі подарунки та інші види розваг будуть чудовою винагородою за правильно виконане завдання.
Як підготувати дитину до всього цього?
Малечі треба освоїти чимало матеріалу з математики перед вступом на перший клас. Також не треба забувати і про інші дисципліни – читання та письмо також дуже важливі. Зазвичай цьому навчають у дитячому садку, а якщо дитина має проблеми – додатково займатись вдома.

Проте зараз чимало людей не можуть дозволити собі багато часу, аби вчити дитину. Для цього можна звернутись до Букіскул – онлайн-школи, де ви можете підібрати найкращого репетитора. Вибрати досить просто – ви можете ознайомитись з анкетою, відгуками про викладача та знайти найкращий варіант для вашої дитини.

ОБРАТИ РЕПЕТИТОРА

Джерело.


Повернутись вверх