facebook

Шість предметів – і всі на ЗНО: освітній омбудсмен про реформу навчання у старших класах

Шість предметів – і всі на ЗНО: освітній омбудсмен про реформу навчання у старших класах
Надмірна завантаженість учнів – це перша проблема, яку хоче вирішити МОН. Зусилля учнів хочуть зосередити на кількох предметах, які допоможуть їм здобувати майбутній фах.

Джерело:hromadske

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов окреслив проблеми в освіті, які потрібно вирішити у першу чергу. Деякі з них не мають жодного стосунку до війни, хоча вторгення окупантів також створило багато нагальних завдань.
Скорочення предметів для старших класів
На думку Горбачова, в учнів 10 – 12 класів має бути не більше 6 навчальних дисциплін. Окрім того, кожну з них потрібно виносити на зовнішнє незалежне оцінювання.

Багато проблем створила війна, але деякі не можуть виріши вже впродовж десятиліть.
В освіті є й традиційні проблеми, наприклад зміст освіти. Навіщо нам 20 предметів в 11-му класі?– дивується омбудсмен.
Горбачов наголосив, що він не може ухвалювати рішення про кількість предметів у школі, але у його компетенції пропонувати варіанти можливих рішень. Наприклад, можна не дробити предмети, а запровадити інтегровані курси, але це потребує вищої кваліфікації педагогів.

Скорочення предметів – це не про економію на освіті, а спроба зробити її більш ефективною. Якби у старших класах було 6 предметів – 3 обов’язкових і 3 на вибір, і по кожному з них було ЗНО, це б значно підвищило мотивацію дітей до навчання. Зокрема й завдяки тому, що вони не витрачатимуть час на предмети, які не потрібні їм у майбутньому.

Чтайте також:  "Учні приходять з книгами": що молоді вчителі не проти змінити у шкільній програмі

Джерело.


Повернутись вверх