facebook

Забезпечення рівності й справедливості освіти в школах

Забезпечення рівності й справедливості освіти в школах

У яких країнах найбільш кваліфіковані та досвідчені вчителі викладають у найскладніших школах

Український центр оцінювання якості освіти підготував переклад тематичного звіту про те, наскільки широко в різних країнах кваліфіковані та досвідчені вчителі залучені до викладання в найскладніших школах.

Звіт був підготовлений фахівцями Організації економічного співробітництва та розвитку за підсумками міжнародного дослідження якості освіти PISA–2015.

Під найскладнішими школами мають на увазі заклади, де учнівство часто походить із соціально-економічно неблагополучних родин, а також про те, як це позначається на результатах навчання відповідної категорії учнівства.

За висновками дослідників, більшість країн і економік, які брали участь у PISA–2015, компенсували недоліки освіти в школах з поганими передумовами для навчання за рахунок зменшення наповнюваності класів та / або зменшення кількості учнів на одного педагога.

Незважаючи на ці заходи, на жаль, у більш ніж третині країн і економік викладацький контингент у школах згаданого типу виявився менш кваліфікованими або менш досвідченими, ніж їхні колеги зі шкіл з гарними передумовами для навчання.

Як наслідок, прогалини в успішності учнівства, пов’язані із соціально-економічним статусом, були більшими в країнах, де в школах з поганими соціально-економічними умовами працювало менше кваліфікованих і досвідчених учителів, ніж у школах з гарними умовами.

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Більша автономія школи у сфері керування викладацьким складом пов’язана з більш справедливим розподілом вчительства для роботи в школах різного типу. У дослідженні зазначається, що багато країн змогли поєднати широку автономію шкіл із сильними стимулами для забезпечення того, щоб школи надавали пріоритет навчанню учнівства порівняно з іншими міркуваннями, а також із механізмами компенсаційного фінансування, щоб гарантувати, що справедливість у доступі до якісного навчання не опиниться під загрозою.

За приклад позитивних політик автори дослідження беруть освітню політику Ірландії. Хоча більшість ірландських шкіл є приватними, уряд забезпечує майже все фінансування.

Своєю чергою школи з найбільшою концентрацією учнівства з родин з поганими передумовами для навчання отримують значно більше коштів і мають пріоритетний доступ до державних освітніх програм, включаючи програми підготовки вчительства.

Можливо, як результат, у школах із найнижчим соціально-економічними статусом співвідношення учнівства та вчительства не тільки менше, ніж у школах з високим статусом, але також є вчителі, які мають принаймні таку ж кваліфікацію, як і у школах із високим соціально-економічним статусом.

Досвід інших країн може стати в пригоді в Україні, адже в нашій країні теж є чимало шкіл, де спостерігаються відмінності в успішності учнівства, пов’язані із соціально-економічним статусом, а також із фаховістю викладацького контингенту.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

У процесі впровадження реформи Нової української школи питання якості викладання в школах із будь-яким учнівським контингентом – це засадниче питання, адже від його вирішення залежить забезпечення рівності й справедливості на рівні загальної середньої освіти.

ЗАВАНТАЖИТИ ЗВІТ


Повернутись вверх