facebook

У МОН роз’яснили, як оцінювати учнів, які навчаються за кордоном

У МОН роз’яснили, як оцінювати учнів, які навчаються за кордоном

МОН надані рекомендації щодо оцінювання учнів, які наразі перебувають за кордоном

Міністерством освіти і науки надані рекомендації щодо особливостей здійснення оцінювання результатів навчання здобувачів освіти, які наразі перебувають за кордоном.

Рекомендації надані з метою забезпечення прав дітей, які внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації вимушено опинилися за межами України.

Зокрема, у МОН зазначають, що тематичне, семестрове та річне оцінювання, результатів навчання школярів може здійснюватися за потреби з використанням технологій дистанційного навчання і засобів зв’язку.

Оцінювання результатів навчання учнів, які одночасно здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України, із тих предметів, які вивчаються в закордонній школі і відповідають предметам української типової освітньої програми, рекомендовано здійснювати на підставі результатів, отриманих у закордонній школі.

Переведення оцінок, отриманих у закордонній школі у 12-бальну систему у межах автономії школа здійснюватиме самостійно.

Предмети, які діти не вивчали в школі країни перебування (українська, мова, українська література, історія України, географія України, захист України, правознавство), мають оцінювати вчителі з українського закладу освіти з використанням технологій дистанційного навчання.

Річне оцінювання школярів здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок.

Чтайте також:  Батьки оніміли: навчальний рік у школах різко скоротили

Водночас у МОН звертають увагу, що річна оцінка не обов’язково є середнім арифметичним оцінок за І та ІІ семестри. Під час виставлення річної оцінки може враховуватися динаміка особистих результатів навчання учня з предмета та сформованість у нього уміння застосовувати набуті знання.

За рішенням педагогічної ради закладу семестрове та річне оцінювання учнів 5-8 та 10 класів може здійснюватися не за 12-бальною шкалою, а за двобальною («зараховано»/«не зараховано»).

Також річне оцінювання може бути проведено перед початком навчального року, зокрема з використанням технологій дистанційного навчання і засобів зв’язку.

В окремих випадках річне оцінювання може здійснюватись упродовж І семестру наступного навчального року.

БІЛЬШЕ ПРО РЕКОМЕНДАЦІЇ МОН


Повернутись вверх