facebook

Преміювання вчителів: юридичне роз’яснення

Преміювання вчителів: юридичне роз’яснення

Виплата премій педагогічним працівникам та керівникам закладів освіти регулюється Колективним договором та Положення про преміювання закладу освіти. Преміювання здійснюють в межах фонду заробітної плати на поточний бюджетний рік. Про особливості процедури нарахування та виплати премії роз’яснюють на порталі «Pro-ua».

Виплата премії вчителям в першу чергу регулюється колективним договором, який відповідно до статті 13 та 97 Кодексу законів про працю України, має містити інформацію про форми й системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат.

Критерії преміювання, порядок визначення та виплати розмірів премії зазначається у Положенні про преміювання, яке є частиною колективного договору.

Колективний договір та положення про преміювання укладається між закладом освіти та профспілковим органом або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом орган, а у разі відсутності такого органу – представники трудящих, які обрані й уповноважені трудовим колективом.

Педагогічні працівники обов’язково мають бути ознайомлені з Колективним договором та Положення про преміювання закладу освіти при прийнятті на роботу під підпис у відповідному наказі, що дозволить уникнути конфліктних ситуацій.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Преміювання здійснюють в межах фонду заробітної плати на поточний бюджетний рік. Передумовою для цього є затвердження кошторису закладу освіти, в якому визначаються кошторисні призначення на заробітну плату з урахуванням надбавок та доплат. Лише ці кошти можна використати для преміювання, у разі наявності залишків. Виплатити премії за кошти, призначені для придбання товарів та послуг неможливо.

Для виплати премій педагогам шкіл можна використовувати й залишки освітньої субвенції за попередні роки.

Умовою щодо використання залишків освітньої субвенції для преміювання є: видатки, пов’язані зі стимулюванням, преміюванням працівників кожної бюджетної установи, здійснюються виключно після ліквідації заборгованості із заробітної плати, строк виплати якої пройшов.

Премія може виплачуватися з коштів спеціального фонду бюджету закладу освіти в межах фактичних надходжень та затвердженого фонду оплати праці. Цей фонд складається з плати за послуги, що надаються закладами освіти, згідно із законодавством, та інші джерела власних надходжень. На преміювання працівників установ і закладів освіти, не можуть спрямовуватися кошти, передбачені на оплату праці вихованців, учнів, зокрема добровільно внесені, перераховані за рішенням самих учнів у фонди закладу освіти.

Орієнтовна процедура виплати премії вчителям

Якщо у закладі освіти відсутня своя бухгалтерія, то для виплати премій керівник закладу має здійснити наступні дії.

Звертається до бухгалтерії управління освіти із письмовим або усним запитом щодо наявності коштів та розміру, які можна направити на виплату премій. Отримує відповідь на запит від бухгалтерії управління освіти про наявність коштів на премію та розмір суми, яку можна направити на виплату премій у відповідному закладі освіти.

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Разом із профспілковим комітетом визначає умови та розмір преміювання. Досвідчені та прогресивні директори радять створювати комісію у закладі освіти, до складу якої обов’язково входять керівник закладу та представник(и) профспілки, можуть входити заступники директора, представники трудового колективу. Така комісія – це приклад демократії прозорості та відкритості у закладі освіти.

Директор закладу освіти видає наказ про преміювання і передає його в управління освіти. Знайомить працівників закладу освіти з наказом про преміювання під підпис. Якщо заклад освіти має власну бухгалтерію

Якщо заклад освіти має фінансову автономію і власну бухгалтерію та самостійно розпоряджається коштами, то дії керівника наступні:

З’ясовує з бухгалтером закладу освіти фактичний обсяг коштів, які можна направити на виплату премій. Разом із профспілковим комітетом визначає умови та розмір преміювання. Може створити комісію, зазначену, у пункті 3 попереднього розділу. Подання на преміювання може робити заступник директора. Видає наказ про преміювання. Знайомить працівників закладу освіти з наказом про преміювання під підпис.

Джерело.


Повернутись вверх