facebook

Класи безпеки з’являться по всій Україні

Класи безпеки з’являться по всій Україні

В Україні створюють спеціальні кабінети, де дітей навчатимуть основ цивільного захисту. Такі класи вже існують в 21 області та в столиці. До шкіл приходять рятувальники, поліцейські, психологи та медики, а саме навчання проходить в форматі гри, йдеться в ТСН.

До класу безпеки в столичній школі на Подолі школярі заходять і їх одразу перевдягають у форму рятувальників. Такі класи в Україні почали з’являтися від початку навчального року. До дітей приходять представники поліції, ДСНС та медики. Навчання проводять, як для молодших класів, так і для старшокласників. Розповідають, який на вигляд справжній поліцейський, як правильно переходити дорогу… В цьому класі зробили зону квартири, щоб розказати та показати дітям, як поводитися з небезпечними предметами – тут і праска, і чайник, і мікрохвильовка. Рятувальник розповідає, найчастіше саме вони стають причиною займання.

Серед нових навичок у дітей – вміння користуватися вогнегасником. “Треба витягнути чеку, а потім берем ручкою і гасимо знизу догори”, – пояснюють дітям принцип роботи.

В школі кажуть, деякі учні після таких уроків мріють стати рятувальниками. А ще тут практики від психолога ДСНС. Анна роздає дітям повітряні кульки, пропонує їх наповнити крупою та наділити спеціальними властивостями. “Що тобі треба? Хоробрості. Впевненості? Кулька щастя? Це дуже важливо, бо іноді дітям не вистачає чогось і вони не знають, де знайти цей ресурс. Так дитина може сама собі допомагати”, – переконує психологиня.

Чтайте також:  Як написати заяву про булінг у школі, щоб винних було покарано. Детальна інструкція

Обов’язково на цих уроках розповідають про мінну безпеку.

Такі класи – спільна ініціатива МВС, ДСНС і Міністерства освіти та науки. Це лише початок – на старті вже другий етап. “Це проєкт називається – фахівець з безпеки. Тобто, це людина, яка у школі конкретно відповідає за весь комплекс питань пов’язаних з безпекою і фізичною, і психологічною, кібербезпекою і так далі. Таких фахівці вже близько 80 підготували”, – розповідає освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

У Житомирі клас безпеки відкрили на базі міського підрозділу ДСНС – в історичній будівлі пожежно-рятувальної частини. Там для дітей підготували квест, під час якого малюки на п’яти станціях вчаться правил пожежної та мінної безпеки. Дізнаються, як поводитися на воді, надавати першу допомогу, а також складають іспит на знання правил дорожнього руху.

Джерело.


Повернутись вверх