facebook

Фізику, хімію та інші точні науки вилучать зі шкільної програми: що буде натомість

Фізику, хімію та інші точні науки вилучать зі шкільної програми: що буде натомість

Зі шкільної програми зникнуть фізика, хімія та інші точні науки. У старшій школі їх вилучать із обов’язкового навчального курсу. Але за бажання учні зможуть вивчати ці предмети у профільних класах.

Такі зміни до системи середньої освіти ініціює Міносвіти. Профільне міністерство виставило на загал розроблений ним проект навчального плану, який передбачає великі зміни до системи шкільної освіти.

Що зміниться
Буде дві складові навчального плану: інваріативна (стала) та варіативна (змінна). Замість 29 годин інваріативної складової залишиться лише 20. Водночас варіативна складова збільшиться: з теперішніх 8,5 години до 18 годин.

Із програми старших класів пропонують вилучити фізику, хімію та решту точних наук. Математику також скоротять до мінімуму. Більш поглиблене вивчення точних наук продовжать у 10-11 класі лише ті, хто обере собі відповідний профіль для подальшого навчання.

Замість двох предметів “Алгебра” та “Геометрі” буде один курс – “Математика”. Причому замість 5 годин на тиждень математиці відведуть лише 3 години.

Запровадять навчальний курс “Людина і природа”, в який мають намір увібгати фізику, хімію, біологію та географію. Загалом на цей курс віддадуть лише три години на тиждень.

Чтайте також:  "Молодець! Тепер поклади ручку на парту". Британська експертка назвала головні помилки вчителів в Україні під час навчання дітей

Предмет “Література”, який поєднуватиме українську та зарубіжну літературу, займатиме 2 години на тиждень. Стільки ж віддадуть історії, яка поєднає всесвітній та український літопис. А от фізвихованню віддадуть 3 години на тиждень замість 2.

Таким чином, в Міносвіти вважають, що дадуть школярам початкові знання з кожного предмету. Але якщо хтось захоче знати більше та пов’язати своє майбутнє з тією чи іншою наукою, то йому доведеться вивчати цей предмет поглиблено самотужки.

Джерело.


Повернутись вверх