facebook

Батьки розоряться на репетиторах: у МОН затіяли глобальні зміни у школах – чорні часи для навчання

Батьки розоряться на репетиторах: у МОН затіяли глобальні зміни у школах – чорні часи для навчання

Що пропонують змінити?
У Міносвіти висунули на обговорення важливі зміни у сфері освіти
На обговорення громадськості нещодавно Міносвіти висунула пропозицію скоротити кількість предметів для вивчення. Мало того, знову заговорили та назвали конкретну дату впровадження в Україні 12-річної системи освіти, про яку йдеться ще з 2018 року. Про те, які зміни можуть вже набути чинності незабаром, повідомляється в Telegram-каналі Труха Україна.

Як батьки, так і учні зараз незадоволені тим, як триває процес навчання у школах. Діти практично вчать все самостійно, оскільки у багатьох школах продовжується дистанційна освіта.

Спочатку обмеження, пов’язані з епідемією Covid-19, потім повномасштабна російська військова агресія, часті повітряні тривоги, відключення електроенергії – з такими проблемами зіткнулися вчителі та батьки з дітьми.

Тепер на обговорення висунули ідею скоротити кількість годин на вивчення деяких предметів. Суть у тому, що старшокласникам хочуть дати можливість самостійно вибрати, які предмети він навчатиме більше, а які – менше.

Здавалося б, що це має свої плюси, адже у низці країн Європи так уже роблять. У 10 і 11 класах вже помітно, хто має великі схильності до точних наук, а хто – до гуманітарних.

Чтайте також:  Безгін: Набагато дешевше зробити дорогу і придбати автобус, ніж утримувати будівлю, в якій вчиться 10 дітей

У багатьох школах навіть у таких уподобаннях формуються класи з поглибленим вивченням деяких предметів.

У МОН вирішили вчинити інакше та дати можливість скоротити кількість годин на вивчення тих предметів, які школяру не надто важливі та зосередитися на тих, які будуть потрібні, наприклад, при вступі до ВНЗ.

Але не всі батьки, можливо, схвалять таку пропозицію, адже рівень знань на дистанційному навчанні знизився, а якщо запровадити такі зміни, може, ще сильніше погіршиться.

Крім того, пропонується вже з 2024 року все ж таки запровадити в Україні 12-річну систему освіти, про яку говорили з 2018 року.

Голова Державної служби якості освіти Руслан Гулак вважає, що потрібно розвантажити кількість уроків та продовжити навчальний рік. Це була одна з ідей реформи “Нової української школи”.

Нардеп із фракції “Голос” Інна Совсун вважає, що вчителі, які викладають предмети, що пропонують об’єднати з іншими та скоротити кількість годин на вивчення, можуть бути проти таких змін.

Нардеп із “Слуги Народу” Євгенія Кравчук зазначила, що дискусія з приводу скорочення вивчення годин обов’язкових предметів не нова.

Цікаво буде послухати думки самих учнів, їхніх батьків, вчителів та експертів.

Джерело.


Повернутись вверх