facebook

Нова освітня реальність: як школам підготуватися до безпечного навчального року

Рекомендації міжнародних організацій та досвід інших країн.

“Школа вже ніколи не буде такою, як раніше”, – напевно, у багатьох з’являються схожі думки напередодні нового навчального року. Вільне пересування коридорами, необмежене спілкування на перервах, традиційні лінійки, масові заходи, загальношкільні спортивні змагання – все, до чого ми звикли і без чого не уявляємо справжнє шкільне життя з 1 вересня не буде. Натомість – регулярне носіння масок, обробка рук антисептиками, мінімум живого спілкування та соціальне дистанціювання…

Як потрібно підготуватись до нового навчального року та організувати роботу закладів освіти, розповідає радниця з питань громадського здоров’я та питань розвитку мережі закладів охорони здоров’я у Проєкті USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Хомич Людмила Сергіївна.
Рекомендації глобальних організацій та систем охорони здоров’я

ЯК ШКОЛАМ ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ПОВЕРНЕННЯ ДО ОЧНОГО НАВЧАННЯ?

По-перше, треба бути готовим до випадків COVID-19 та підвищення рівня передачі вірусу в шкільному осередку. Більше спілкуватися з родиною, персоналом та іншими партнерами. Запровадити декілька стратегій боротьби з вірусом SARS-CoV-2: соціальне дистанціювання, прикриття обличчя тканинною маскою, гігієна рук та практикування профілактичної поведінки.

Також варто розробити проактивний план дій на випадок, коли учень або співробітник отримає позитивні результати на COVID-19 і проінформувати про це кожного учасника освітнього процесу.

Не варто сподіватися, що ми підемо до школи і так трапиться, що ніхто не захворіє. У будь-якому випадку, хтось буде хворіти: учень, співробітник або хтось із близьких. Тож дуже важливо мати план дій на випадок, якщо хтось захворів. З подальшими діями мають були ознайомлені всі учасники навчального процесу, – зазначила фахівчиня.

КЛЮЧ ДО УСПІХУ – ПОСТІЙНА КОМУНІКАЦІЯ

І вчителі, і батьки мають діяти на випередження. У школі має постійно оновлюватися інформація та з’являтися повідомлення про появу випадків захворювання. Треба постійно наголошувати на необхідності залишатися вдома під час хвороби. У випадку, якщо відбувся тісний контакт з людиною, яка отримала позитивний результат на SARS-CoV-2, необхідно залишатися вдома для контролю симптомів.

Чтайте також:  У педагогічні університети зазвичай ідуть ті, хто нікуди деінде не зміг вступити, – Лікарчук

РОЛЬ МАСКИ ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ
Центри з контролю та профілактики захворювання у США рекомендують носити маски усім учасникам навчального процесу, розповідає фахівчиня. Тканинні маски для обличчя рекомендуються як простий бар’єр, щоб запобігти потраплянню респіраторного аерозолю у повітря та на інших людей. Вони не є засобами індивідуального захисту, такими як хірургічні маски або респіратори.

Ідеальний варіант – це носіння маски плюс соціальне дистанціювання, але ми розуміємо, що ми не можемо собі дозволити постійне соціальне дистанціювання. Тому носіння маски є критично важливим, вона зменшує ризики зараження, – каже експертка.

Маски не рекомендовано носити лише:

  • дітям менше 2 років;
  • дорослими з проблемами дихання;
  • недієздатним особам, які не можуть без сторонньої допомоги одягнути і зняти маску.

Також CDC (Центри з контролю та профілактики захворювання у США) рекомендують вчителям носити прозорі маски, особливо якщо для них важливий візуальний контакт з дітьми. А от використовувати прозорі захисні щитки – не радять, адже їхня ефективність наразі не доведена. Також CDC не рекомендує масовий скринінг учнів на симптоми коронавірусу. Тому що певна частина досліджень говорить про те, що частина дітей не мають яскраво виявлених симптомів.

Послідовне та правильне використання тканинних масок для обличчя є критично важливим коли учні, вчителі та інший персонал знаходиться в приміщенні і коли соціальна дистанція у щонайменше 1,5 метрів є неможливою.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

В якому випадку найвищий ризик поширення COVID-19?

Чим більше людей взаємодіє з учнем чи співробітником і чим довше ця взаємодія, тим вище ризик поширення COVID-19.

Найвищий рівень небезпеки буде в тому випадку, коли учні не дистанційовані один від одного, діляться матеріалами або предметами для занять і змішуються між класами та під час заходів.

Підвищений рівень небезпеки, коли групи учнів залишаються разом і з одним і тим же вчителем протягом шкільних днів, і групи не змішуються. Студенти залишаються на відстані не менше 6 футів і не діляться предметами.

Найнижчий рівень небезпеки, коли учні та викладачі беруть участь у віртуальних класах та зустрічах.

ДОСВІД ТА ШЛЯХ ІНШИХ КРАЇН

Школи залишалися відкритими для деяких учнів з 23 березня, а з 1 червня приймали більшість учнів. В вересні планується повне відкриття шкіл. Система контролю включає комплекс заходів, які кожна школа має впроваджувати: група заходів на попередження та група заходів реагування на інфекцію.

Італійські школи планують відкритись для учнів 14 вересня. Обов’язковим буде соціальне дистанціювання в аудиторіях – учні навчатимуться на відстані 1 метр один від одного. Заняття будуть розділені на різні навчальні групи (принцип когорт). Всі працівникb школи мають обов’язково носити маски.

Вихід із стану надзвичайної ситуації в країні супроводжується введенням «нових норм». Хоча діти повернуться до шкіл у вересні, але це буде абсолютно нова реальність та правила поведінки, аніж до початку епідемії в країні.

Епідеміологічна ситуація більшості територій  країни дозволяє повернутись до стандартного очного навчання. Учні підуть до школи з 1 вересня, а студенти повернуться до університетів з жовтня. Загалом рекомендується дотримання соціальної дистанції, часте миття/дезинфекція рук та прибирання шкільних приміщень.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

А от зобов’язання покривати ніс і рот у школі не існує. Учень сам може обирати носити маску чи ні.

Україна поділена на епідеміологічні зони небезпеки – зелений, жовтий, помаранчевий та червоний. Рішення про встановлення того чи іншого рівня призначається Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У регіонах, які перебувають у червоній зоні, школи не відкриються.

Всі заходи з організації освітнього процесу в умовах пандемії направлені на 3 ключові задачі:

  • не допустити потрапляння вірусу до закладу;
  • своєчасно виявити підозру на захворювання;
  • управляти спалахом інфекції;
  • дотримуватися принципів соціального дистанціювання + правила індивідуальної та колективної гігієни.

Що заборонено?

  • вхід до школи з температурою > 37,2 C;
  • вхід до школи батькам/супроводжувальним особам, окрім супроводу осіб з інвалідністю;
  • масові заходи в закритих приміщеннях, крім заходів для функціонування школи;
  • шкільне харчування за типом «шведського столу» та з самообслуговуванням;
  • вхід до шкільного автобусу без маски чи респіратора.

Сьогодні люди нехтують карантинними заходами, а завтра регіон може потрапити до червоної зони і ми знову повернемося в реалії вересня та квітня, тому не варто нехтувати протиепідемічними правилами, – нагалосила фахівчиня.

МОН також рекомендує запропонувати батькам учнів із хронічними легеневими хворобами, розладами імунної системи, захворюванням на цукровий діабет тощо продовжити навчання за більш безпечними для них формами – як-то на екстернаті або дистанційно.

Оновлений перелік рекомендацій читайте тут.

Ще більше корисної інформація ви можете дізнатися, прослухавши надзвичайно цікавий вебінар Хомич Людмили Сергіївни.

Нагадуємо, що кожний вебінар має програму підвищення кваліфікації, а також є можливість завантаження сертифіката з підвищення кваліфікації! 

Джерело.


Повернутись вверх