facebook

Шкільну програму з історії змінять: серед нових тем – їжа, як зброя

Шкільну програму з історії змінять: серед нових тем – їжа, як зброя

Також хочуть позбутися радянщини

У Міносвіти беруться за зміну шкільної програми з історії України. Зокрема, мають намір очистити її від радянського дискурсу.

Окремий розділ присвятять сучасній війні. Про це розповіла очільниця робочої групи міністерства України з опрацювання концептуальних засад шкільної історичної освіти, докторка історичних наук Людмила Гриневич.

Гриневич наголосила, що шкільна освіта має ґрунтуватися на підставі академічного наукового знання. При цьому, за її словами, політизація історії є недопустимою.

Ми орієнтуємося на виховання критичного мислення дітей, формування свідомого громадянина, що має чітке розуміння цінності власної держави, права людини, розбудови саме демократичної держави,– уточнила Гриневич.

Так, робоча група планує «переформатувати трактування» історичних періодів. Тому зміна шкільної програми відбулася у всіх періодах історії України.

До сьогодні трактування СРСР у наших підручниках та навіть академічних працях обмежувалося апеляцією до комуністичного дискурсу. У той час як в світі СРСР давно трактується як держава імперського типу. Також ми створили окремий великий розділ, присвячений саме сучасній українсько-російській війні. Наші діти повинні чітко розуміти характер цієї війни, що відбувається. Важлива складова – це і проблематика геноциду, що йде атака на українську ідентичність та здійснюється свідоме нищення носіїв ідентичності,– додала чиновниця.

Чтайте також:  Вчені виявили несподіваний зв'язок між популярністю в школі та тривалістю сну

Завдяки новій програмі учні зможуть також чітко зрозуміти, що росія використовує їжу як зброю. Зокрема, нищить наші ринки й економіку.

Джерело.


Повернутись вверх