facebook

«Зміни у освіті настануть лише тоді, коли плани месії підтримає освітянство на всіх рівнях», – Ігор Лікарчук

«Зміни у освіті настануть лише тоді, коли плани месії підтримає освітянство на всіх рівнях», – Ігор Лікарчук

У незалежній Україні тринадцятий міністр освіти і науки… Якщо не рахувати іще трьох виконуючих обов’язки… Фантастичні темпи зміни керівників галузі, яка за своєю природою є інертною… І немає сумнівів у тому, що подібні темпи ротації керманичів освітнього відомства аж ніяк не на користь освіті. А іще більше їй шкодить те, що в суспільстві взагалі, і в освітньому середовищі зокрема, вже утвердилася віра, що прийде месія і освіта розквітне та засяє, відродиться і воскресне. І чекаємо на такого месію в освіті уже більше тридцять років. Й перед призначенням кожного нового міністра освітня спільнота несміливо мріє: «А може він (вона) цією месією і стане»… Але не стає. І освіта не розквітає і не сяє.

На мою думку, котра базується на великому аналізі діяльності всіх очільників Міносвіти, найголовнішою причиною того, що «не стає», є наступна: плани та дії вищих освітніх керманичів завжди були страшенно далекими від повсякденного життя системи освіти; не були зрозумілими та погано сприймалися тими, хто нелегкою подвижницькою працею підтримує існування освітньої системи на місцях.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Гарні месиджі очільників освітнього відомства про майбутні молочні ріки та кисельні береги, про якісь захмарні перспективи та гіпотетичні здобутки, завжди розбивалися ущент, зустрічаючись із суворою реальністю освітянського буття. А додайте до цього наявність радянського за формою і змістом комутатора між «верхами» і «низами», у вигляді регіональних органів управління освітою, котрі добре навчалися будь-яку прогресивну ідею гарно поховати, то скорботність ситуації стає більш ніж очевидною.

Тож не думаю, що ситуацію в освіті врятує месія одноосібно, навіть якщо матиме ідеальний бекграунд, супер гарну і професійну команду. Зміни у освіті настануть лише тоді, коли плани месії підтримає освітянство на всіх рівнях, коли вони стануть особистими планами і напрямком діяльності кожного працівника освіти, коли в освіті перестануть правити бал чиновники, методисти та папери, а стануть те робити освітяни-практики.

Чи можливий такий шлях? Так, можливий. Але він дуже складний. Який вимагає величезної управлінської майстерності керівника освітянського відомства, як за формою, так і за змістом. У іншому випадку через кілька років будемо чекати на іншого месію… І сподіватися на те, що він/вона будуть ближчими до землі, до плуга… Нова освіта України, її відродження (або народження) не стільки в руках месії, як у руках тих людей, котрі біля плуг.

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

Ігор Лікарчук

Джерело.


Повернутись вверх