facebook

Уряд планує надати дитсадкам більше автономії

Уряд планує надати дитсадкам більше автономії

Інформує Всеосвіта.

Дитсадки матимуть більше свободи вибору навчальних програм та ініціативи.

Незабаром у Верховній Раді мають винести на розгляд парламентарів законопроєкт про дошкільну освіту №8030.

На які зміни варто очікувати дитсадочкам, розповів голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти комітету з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов.

Законопроєкт передбачає сім типів дитячих садочків. У ньому вперше пропонується створити центри підтримки батьків від перинатального періоду, коли є приміщення, куди можуть прийти батьки з першого дня та поспілкуватися з дитячим психологом.

Окрім того, діти з особливим потребами матимуть свого асистента і навчатимуться разом із іншими дітьми або ж такий асистент буде поряд із педагогом і працюватиме з усією групою.

Законопроєкт також передбачає багато автономій для закладів дошкільної освіти, насамперед академічну автономію. Тобто дитсадки матимуть більше свободи вибору навчальних програм, які враховуватимуть особливості самої дитини.

Згідно з законопроєктом дитячому садочку нададуть більше ініціативи, також більше прав і повноважень отримає батьківський комітет.

За думку Воронова, дошкільна освіта в Україна потребує реформ.

Діти дошкільного віку часто не мають доступу до програм раннього розвитку, до якісної освіти. 80% головного мозку у дитини формується до двох років. І тому маємо починати у цей період формувати в дитини всі навички пізнання світу. Головне — закласти в дитину бажання жити і мріяти, тобто сформувати щасливу особистість, — наголошує голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти.

Джерело.


Повернутись вверх