facebook

Виїзд студентів з України у 2023 році: у якому разі можуть випустити з країни

Виїзд студентів з України у 2023 році: у якому разі можуть випустити з країни

В Україні триває повномасштабна війна з російськими окупантами, діє режим загальної мобілізації та заборона на виїзд військовозобов’язаних чоловіків за кордон. Студенти, які навчаються в іноземних вишах, у деяких випадках можуть виїхати, але є кілька умов.

Про це розповідає Судово-юридична газета на прикладі українця, який є студентом італійського вишу.

Студент 5 курсу навчання, який мав відстрочку від мобілізації, не зміг виїхати до Італії, оскільки прикордонна служба відмовилася його пропустити через пункт пропуску. Хлопець – мешканець Одеської області, де у місцевому ТЦК отримав відстрочку від мобілізації до 28 квітня 2023 року.

Проте у листопаді 2022 року прикордонники відмовилися випускати його за кордон. Він подав позов про відміну відмови на виїзд.

Справа в тому, що з 14 вересня Прикордонна служба змінила порядок перетину кордону, заборонивши виїзд студентів через масові підробки документів.

Розглянувши матеріали справи, суд вирішив, що хлопець належить до категорії військовозобов’язаних осіб, тож виїзд за межі України йому заборонено.

Студенти, які вступили до іноземного навчального закладу до 24 лютого 2022 року, мають змогу виїхати за кордон. Однак лише за умови наявності відповідного розпорядження від голови Держприкордонслужби.

Чтайте також:  Не хочеш гарно вчитися – підеш у ПТУ, як знецінити саму ідею профільної школи

Для цього університет, де навчається студент, має звернутися до МОН, а МОН – до Держприкордонслужби. Студент отримає PDF-звернення від голови ДПСУ. Цей документ слід роздрукувати та пред’явити при перетині кордону. Тільки у цьому випадку студента можуть випустити за кордон.

Джерело.


Повернутись вверх