facebook

Викладачам – по 10 тисяч, ректорату – уп’ятеро більше: як у луцькому виші гроші «економили»

Викладачам – по 10 тисяч, ректорату – уп’ятеро більше

Щоб зекономити, на період цьогорічних зимових канікул у Волинському національному університеті викладачів перевели на 2/3 оплати праці, натомість ректор вишу Анатолій Цьось у 2022 році в середньому отримував 58 тисяч гривень щомісяця.

Про це розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору».

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував та порівняв заробітні плати очільників та працівників ректорату найбільших вишів Волині. Так, очільник Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось у 2022 році в середньому отримував 58 тисяч гривень щомісяця, а загалом за рік з усіма надбавкам, преміями та доплатами йому нарахували майже 700 тисяч гривень. Очільниця Луцького національного технічного університету Ірина Вахович щомісяця в середньому отримувала щонайменше 37 тисяч гривень, а впродовж минулого року їй нарахували 447 тисяч гривень заробітної плати.

Приєднуйтесь до нашої нової групи в фейсбуці ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

У Волинському національному університеті найвищу зарплату з-поміж усіх проректорів отримувала Лариса Засєкіна – 69 тисяч гривень на місяць. Інші проректори ВНУ щомісяця отримували від 45 до 56 тисяч гривень щомісяця.

«Я усіляко вітаю, щоб наші викладачі і науковці отримували достойну заробітну плату. Але є один нюанс. Це справедливість оплати праці. Не може рядовий викладач, на якому й тримається весь університет, отримувати 10-12 тисяч гривень на місяць, в той час, як ректорат – в 5 разів більше», – зауважив Андрій Лучик.

Як відомо, на період зимових канікул цього року у Волинському національному університеті перевели викладачів на 2/3 оплати праці. Мотивація: держава недодає грошей, а викладачі на час канікул нічого не роблять. Тому й зменшили зарплату, щоб економити.

«Але викладачі вже відпрацювали навчальне навантаження у минулому семестрі, а цього семестру відпрацьовують суботами. Тобто вони працювали більше раніше і працюватимуть більше в майбутньому, але ніхто їм за це грошей не заплатить», – пояснює Андрій Лучик.

Рішення про скорочення зарплати працівникам до 2/3 ухвалила Вчена рада університету, до якої належать ректор, проректори, декани, завкафедри. Тобто більшість тих людей, які займають адміністративні посади. А отже, зауважує Андрій Лучик, їм заробітну плату на період канікул не зменшили.

Чтайте також:  Карпачов дав поради школярам і батькам, як обрати спеціальність під час вступу: слід звертати увагу на два моменти

Цікавий момент: ВНУ, який зменшив зарплату викладачам, посилався на важкий економічний стан і недофінансування. Але, попри таку складну ситуацію в державі, жоден з найбільших українських вишів не скорочував зарплати працівникам у 2023 році. До слова, ректорка ЛНТУ Ірина Вахович сказала, що зарплата – це останнє, на чому університет буде економити.

Також головний редактор ІА «Конкурент» нагадав про те, як на початку 2020 року він подавав запит на доступ до публічної інформації, щоб отримати інформацію про зарплати працівників ВНУ за 2019 рік. Але йому їх не дали. Він подав до суду – виграв і першу інстанцію, і апеляцію. Рішення набрало законної сили ще 18 грудня 2020 року. Але інформацію про зарплати працівників ВНУ так і не надали.

«На запитання до ректора ВНУ Анатолія Цьося, коли буде надана інформація про зарплати, він сказав приблизно таке: «Я подумаю, чи надавати». Тобто він думатиме, чи виконувати рішення суду! Ну ок», – резюмував Андрій Лучик.

 

Джерело.


Повернутись вверх