facebook

Система оцінювання вчителів потребує модернізації, – ДСЯО

Система оцінювання вчителів потребує модернізації, – ДСЯО

Оцінювання професійної діяльності вчителя є ефективним інструментом у підвищенні якості освіти

Існуюча система оцінювання вчителів потребує модернізації та системного підходу.

Про це сказав голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак під час перебування в Чернівцях.

За його словами, оцінювання педагога є ефективним інструментом підвищення якості освіти.

«Оцінювання професійної діяльності вчителя є ефективним інструментом у підвищенні якості освіти, мотивуючим педагога до постійного професійного самовдосконалення. Водночас існуюча система оцінювання вчителів в Україні потребує модернізації та системного підходу до визначення траєкторії професійного розвитку педагогів», – підкреслив голова Держслужби.

Також він зауважив, що в сертифікованих учителів показники сформованості професійних компетентностей на третину вищі, ніж у педагогів, які не змогли подолати пороговий бал у ході сертифікації.

«Результати вивчення практичного досвіду у ході сертифікації показують, що у сертифікованих вчителів різниця між рівнем сформованості професійних компетентностей і державним стандартом становить близько 10 %, тоді як у педагогів, що не подолали пороговий бал сягає до 44%. Окрім того, предметно-методична, організаційно-аналітична та інноваційна професійні компетентності є компетентностями з найнижчим рівнем сформованості», – зазначив Гурак.

На його думку, ці показники можуть стати вагомим підґрунтям для удосконалення освітніх програм з підготовки майбутніх учителів та підвищення кваліфікації педагогів-практиків.

Чтайте також:  "Це трагедія". Голова комітету з питань освіти розповів, чому в Україні не вистачає вчителів і як реформа вирішить цю проблему

Джерело.


Повернутись вверх