facebook

Шкарлет пояснив, чому математику зробили обов’язковим предметом на НМТ-2023

Шкарлет пояснив, чому математику зробили обов’язковим предметом на НМТ-2023
У 2023 році українські випускники для вступу у виші складатимуть НМТ. Тест міститиме завдання з трьох предметів.

Обов’язково абітурієнти складатимуть українську мову та математику. Також – ще один предмет на вибір. Очільник Міносвіти Сергій Шкарлет в ефірі національного телемарафону пояснив, чому другим обов’язковим предметом зробили математику.

Чому математику зробили обов’язковою на НМТ-2023
Міністр нагадав, що законопроєкт, який погоджує правила вступної кампанії у цьому році, має ще в цілому ухвалити Верховна Рада. Це відбудеться незабаром.

Модель вступу дуже проста: українська мова і математика – два обов’язкові предмети, а також один з п’яти предметів на вибір (історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія),– розповів Шкарлет.

Він уточнив, що таку модель НМТ-2023 формували передусім з урахуванням безпеки й можливості складати іспити незалежно від локацій.

НМТ – важливий тест для кожного школяра, тому довірити підготовку варто професіоналам. Таким як репетитори у дистанційній школі “Оптіма”. Тут діють спеціальні курси Optima Academy, де учні мають змогу отримати потрібні знання з обраних предметів у зручному для себе форматі. Тож готуйтесь до НМТ разом із професійними викладачами “Оптіма”!
При цьому очільник МОН розповів, чому саме математику, а не історію України зробили другим обов’язковим предметом на НМТ.

Історію України важливо знати незалежно від того, чи буде вона обов’язковою для іспиту. Математика – це інструмент, який формує сьогодні високотехнологічне суспільство,– вважає Шкарлет.

Також міністр додав, що напередодні на засіданні профільного підкомітету нардепи повністю підтримали урядовий законопроєкт та не погодили подані до нього правки.
Чому історія України не є обов’язковою на НМТ-2023

  • У 2023 році до обов’язкових предметів не включили історію України.
  • Випускники натомість складатимуть обов’язково українську мову та математику.
  • Це спровокувало численні дискусії у суспільстві.
  • Очільник МОН Сергій Шкарлет розповів, що на ухвалення такого рішення вплинула безпекова ситуація у час війни, вимоги складати тест в один день та те, що мова та математика були обов’язковими у ДПА.
  • Все ж міністр сподівається, що багато випускників обере третім предметом НМТ саме історію України.
  • В Українському центрі оцінювання якості освіти додали, що саме українська мова та математика найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта під час вступу до вишу.
  • Натомість більшість українців переконані, що обов’язковими під час НМТ мають бути українська мова та історія України. Адже саме ці предмети формують у дітей національну свідомість.
  • Все ж чимало батьків, діти яких вже готуються з репетиторами складати математику для вступу у виші, задоволені рішенням МОН.


Повернутись вверх