facebook

Реформа шкільного харчування під час війни: визначено пріоритетні напрями

Реформа шкільного харчування під час війни: визначено пріоритетні напрями

Реформа шкільного харчування має продовжуватися навіть і умовах війни. На цьому, як повідомляє МОН, наголосила перша леді Олена Зеленська під час робочої наради «Реформа шкільного харчування: пріоритетні напрямки розвитку в умовах війни та повоєнного відновлення України».

«Війна не має бути виправданням. Адже попри війну діти вчаться, педагоги працюють – інколи в екстремальних умовах. Це окрема форма героїзму. Тому й реформі час повертатися, щоб підтримати освітній фронт. До того ж ми доклали надто багато зусиль у минулому, щоб зараз не довести справу до кінця».

Олена Зеленська

Стратегія реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки передбачає п’ять ключових напрямів:

  • розвиток кадрового потенціалу;
  • відновлення та модернізація харчоблоків;
  • фінансова підтримка територіальних громад у забезпеченні харчуванням учнів/вихованців закладів освіти;
  • здорове харчування у закладах освіти (зокрема йдеться про впровадження нових норм та меню);
  • промоція культури здорового харчування під час війни.

Як зазначається, найгострішими проблемами наразі є застаріле обладнання, меблі та посуд (нерідко їх ще й недостатньо), повітряні тривоги та вимкнення електроенергії, брак приміщень і потреба в ремонтних роботах, недостатнє фінансування, зокрема для виконання норм харчування, а також неможливість організувати харчування в умовах воєнного стану.

«Нині майже 9 тисяч шкіл продовжують освітній процес в очному та змішаному форматах, а отже, повинні не лише забезпечувати наших дітей здоровою їжею, а й виховувати звичку правильного харчування. Ми намагаємося адаптувати меню та технологічні процеси приготування їжі у школах до викликів воєнного часу. Попри військову агресію рф триває активний розвиток кадрового потенціалу, реалізуються програми навчання та тренінги для кухарів. Відбувається активне наповнення й розвиток порталу «ЗнаЇмо». Ми не стоїмо на місці й постійно працюємо для забезпечення гарного, а головне – здорового та безпечного майбутнього наших дітей».

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Наразі вже розроблено освітню програму підвищення кваліфікації для тренерів з реформи шкільного харчування, розпочато проєкт «Кулінарні хаби» зі створення трьох осередків для підвищення кваліфікації й розвитку кухарів шкільних їдалень на базі закладів професійної освіти у Полтавській, Тернопільській та Сумській областях, триває робота з організації навчання 60 тренерів для проведення курсів підвищення кваліфікації кухарів шкільних їдалень у пілотних регіонах та розробляється комплекс навчальних і методичних матеріалів для працівників харчоблоків.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Джерело.


Повернутись вверх