facebook

Відстрочка від мобілізації: чи мають на неї право вчителі

Відстрочка від мобілізації: чи мають на неї право вчителі

Адвокатка пояснила, чи передбачено це українським законодавством.

В Україні діє загальна мобілізація, під час якої до лав ЗСУ можуть бути призвані чоловіки віком від 18 до 60 років. Певні категорії військовозобов’язаних мають право на відстрочку від мобілізації.

Адвокатка Анастасія Іванченко пояснила, чи є на неї право у вчителів. Вона нагадала, що відповідно до положень абз. 3 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2745-VIII від 06 червня 2019 року та № 2196-IX від 14 квітня 2022 року, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:

  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють у цих закладах за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Тобто, якщо особа є педагогічним працівником закладу середньої освіти або професійно-технічної освіти і працюєте не менш як на 0,75 ставки – вона не підлягаєте мобілізації.

Документами, що підтверджує її право на звільнення від призову за мобілізацією, будуть:

  • довідка з місця роботи, яка видається навчальним закладом. Довідка подається до ТЦК та СП (військкомату) лише в оригіналі. В довідці обов’язково має бути зазначено про те, що особа працюєте на 0,75 ставки (або на повну ставку) та на якій посаді працює;копія наказу про прийняття на роботу (завірена директором закладу освіти);
  • копія трудової книжки (завірена директором закладу освіти).
Чтайте також:  "Молодець! Тепер поклади ручку на парту". Британська експертка назвала головні помилки вчителів в Україні під час навчання дітей

Також вона нагадала про законопроєкт № 7352, який пропонує зміни стосовно саме наукових і науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, які не мають вченого звання та/або наукового ступеня.

Законопроектом № 7352 передбачається, що право на відстрочку матимуть наукові, науково-педагогічні і педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти незалежно від наявності в них вченого звання та/або наукового ступеня. Будь-яких змін до статусу педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти та професійно-технічної освіти, законопроект № 7352 не вносить. На сьогоднішній день цей законопроект ще не підписаний президентом.

Джерело.


Повернутись вверх