facebook

Буде додатковий конкурс: які сюрпризи очікують при вступі на окремі спеціальності

Буде додатковий конкурс: які сюрпризи очікують при вступі на окремі спеціальності

Не на всі спеціальності абітурієнти зможуть вступити лише за результатами НМТ. На окремих у вишах передбачили додаткові конкурси.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко в ефірі національного телемарафону. І уточнив, що мовиться про спортивні та творчі спеціальності.

Які сюрпризи проготували виші на окремих спеціальностях
Чиновник перш за все нагадав, що у 2023 році на будь-яку спеціальність можна вступати з будь-яким набором предметів НМТ. Але виокремив творчі та спортичні спеціальності.

На творчі та спортивні спеціальності, окрім національного мультипредметного тесту, треба буде проходити ще творчі або спортивні конкурси,– уточнив Вітренко.

За його словами, у цьому році при вступі також враховуватимуть сертифікати ЗНО 2020 – 2021 років та результати НМТ 2022 року.

Для тих спеціальностей, які потребують особливої державної підтримки, – у нас є 53 спеціальності та 11 спеціалізацій – на контрактну форму навчання можна буде вступати лише за результатами розгляду мотиваційного листа,– додав заступник очільника МОН.

Вступна кампанія – 2023: коротко

  • НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Два обов’язкові – українська мова, математика – та один предмет на вибір – історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, фізика, хімія.
  • На складання тесту абітурієнти матимуть 180 хвилин. Учасники НМТ можуть самі розподіляти час між блоками.
  • У МОН запланували дві сесії НМТ – 2023: основну і додаткову.
  • Основна відбудеться у червні, додаткова – у червні – липні. Участь у додатковій сесії можуть взяти ті абітурієнти, які через поважні причини не могли складати тести під час основної.
  • Тести випускники складатимуть у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях навчальних закладів – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). Їх створять як в Україні, так і в деяких країнах за кордоном.
  • Реєстрація на НМТ – 2023 відбудеться у квітні.
  • Підтвердження участі у тесті та остаточний вибір місця проходження НМТ запланували на травень.
    Вступна кампанія у виші запланована на липень – серпень.
Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

Джерело.


Повернутись вверх