facebook

Лілія Гриневич: МОН має надати рекомендації щодо поділу учнів на групи

Лілія Гриневич: МОН має надати рекомендації щодо поділу учнів на групи

У чинній нормативно-правовій базі відсутні норми щодо поділу учнів на групи в умовах карантину, через що Міністерство освіти і науки вже до 1 вересня повинно вирішити це питання і надати школам відповідні рекомендації. Про це заявила екс-міністерка освіти і науки Лілія Гриневич.

На її думку, у школах (особиливо у великих мітсах) буде складно дотримуватись соціального дистанціювання серед учнів:

«Сьогодні чинна нормативно-правова база каже, що кількість дітей у класі не повинна перевищувати дозволену Законом, а Закон обмежує наповнюваність класів 30-ма учнями. Ми прекрасно розуміємо, що дуже важко буде дотримуватись соціальної дистанції між дітьми, коли 30 дітей сидить в класному приміщенні. Але є навіть гірша ситуація, яка полягає в тому, що у великих містах, зокрема у Києві та інших, класи в багатьох школах переповнені. І у нас є класи по 35 і навіть 40 учнів. І на жаль, ми не знаходимо у нормативно-правовій базі підходів про те, як ділити ці класи, що з ними робити».

Також пані Гриневич наголосила на тому, що у рекомендаціях МОН немає порад щодо того, яка кількість учасників має бути у школах, особливо у тих, які потраплять до помаранчевої зони:

«Це біла пляма, яка має бути вирішена до 1 вересня і школам мусять дати рекомендації. Сьогодні політика така – вся відповідальність лягає на директора школи. Це зрозуміло, тому що він відповідальний за колектив школи і все що відбувається на території. Але директор школи, для того щоб прийняти правильне управлінське рішення, повинен мати чіткі орієнтири на які він може покладатись».

Але це питання тягне за собою проблемо оплати праці вчителів. Адже якщо клас поділити на групи, необхідно вирішити, як організувати їхнє навчання. Якщо це буде навчання за групами, то це додаткове навантаження, за яке варто платити вчителям.

«Або через день, одна група в один день – інша в інший, або через тиждень. Це дозволяє зберегти мотивацію учнів, займатись безпосереднім контролем їхньої діяльності, але вчителеві при цьому приходиться готуватися двічі. Він готується до очного уроку і він, крім цього, повинен підготувати всі матеріали для дистанційного навчання іншої групи дітей. Чи отримають наші вчителі доплату за цю подвійну роботу? На ці питання також поки що немає політичної відповіді».

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

Джерело.


Повернутись вверх