facebook

Яким має бути ідеальний викладач для дітей молодшого шкільного віку – поради фахівців

Яким має бути ідеальний викладач для дітей молодшого шкільного віку – поради фахівців

Однією з основних задач в роботі викладача є вміння встановлювати контакт з учнями. Від цього залежить ефективність взаємодії та якість навчання. Тому педагогам варто розвивати психологічні скіли. Слід враховувати і вік учнів, бо в залежності від цього відрізняються підходи. Робота зі школярами початкових класів та дошколятами вимагає вміння здобути довіру у дитини та зацікавити її. Це головна відмінність маленьких учнів від підлітків.

Підготовлено за підтримки маркетплейсу https://buki.com.ua/tutors/molodshi-klasy/.

Яким має бути педагог: портрет ідеального викладача

Щоб зрозуміти, яким має бути вчитель, щоб дитина йому довірилася, треба розібратися, що є важливим для учнів та їх батьків. Серед головних рис та навиків, які мають бути у викладача, варто зазначити: повагу до дітей та рівне ставлення до кожного, розуміння вихованців, їх точки зору, вміння проявляти зацікавленість в справах дітей, розвинуті комунікативні навички та відкритість для спілкування.

Перед початком роботи, педагогу варто вивчити особливості психології дітей молодшого віку. Треба зважати і на формат навчання та призначення, тобто ким викладач виступає – репетитором чи вчителем.

Яким має бути викладач для учнів початкових класів та дошкільнят
Головною метою педагогів, які працюють з учнями молодших класів, є здобути довіру у вихованців, налаштувати їх на навчання, зацікавити матеріалом. Важливо вміти згуртувати дітей, перетворити школярів на колектив. Батьків теж хвилює психологічний комфорт дитини та результати навчання. Також зазначають здатність помічати та допомагати розвитку потенціалу дитини, турботу про емоційний стан та здоров’я, оригінальний підхід до навчання, вміння вирішувати конфлікти. Зважаючи на фактор проведення уроків онлайн, важливою вимогою є вміння зробити дистанційне навчання ефективним.

Важливі риси та скіли для репетитора
Головною відмінністю роботи репетитора є те, що він працює зазвичай з однією дитиною. Репетитору треба вміти налаштувати дитину, викликати довіру, вміти знаходити з нею спільну мову. Приватному педагогу важливо вміти дисциплінувати вихованця, заохотити його до занять. Тому репетитору треба розвивати психологічні скіли, в тому числі для роботи онлайн.

Як має діяти педагог в проблемних ситуаціях
Однією з особливостей такої роботи є необхідність вирішувати конфлікти. У дітей тільки формуються комунікативні навички, вони не завжди вони в змозі вирішити конфлікти, тому перед викладачем стоїть задача налагодити дружню атмосферу в класі, уміти розпізнати конфліктну ситуацію на стадії зародження та вирішити її. Це вимагає гарного знання психології дітей.

Як стати гарним викладачем: кілька порад педагогам

Для того, щоб стати ефективним вчителем варто приділити увагу розвитку себе як спеціаліста. Викладачам радять розробити власний стиль викладання, особливості поведінки. Ще стануть в нагоді низка загальних принципів: повага вихованців, вміння заохотити їх навчанням, навики швидкого реагування на спірні ситуації та недопущення переростання їх в конфлікти. Всі перераховані скіли треба регулярно прокачувати і розвивати. Тому, крім основної роботи, треба приділяти увагу навчанню і підвищенню кваліфікації.

Іван Троянов

Джерело.


Повернутись вверх