facebook

Українська мова – у переліку обов’язкових предметів для отримання атестату у Польщі

Українська мова – у переліку обов’язкових предметів для отримання атестату у Польщі

Екзамен з української мови можуть здавати поляки під час матури

Зараз такі аркуші отримують лише представники нацменшин зі шкіл, де викладання велося українською. Незабаром екзамен з української зможуть здавати і поляки.
Школярі у Польщі здають матуру (аналог нашого ЗНО), щоб отримати атестат про закінчення середньої школи та для продовження навчання в університетах та інших навчальних закладах.

Обов’язковими предметами для складання матури і отримання атестату про отримання середньої освіти є польська мова, математика та на вибір сучасна іноземна мова, однією з яких буде українська.

Випускники у Польщі найчастіше обирають як обов’язковий для складання предмет англійську. Минулого року її здавали 257 952 випускники. На другому місці була німецька мова (7 980), а на третьому — російська (2 753).

Іспанську мову у 2022-му обрало 602 учні, французьку — 516, а італійську — 139.

Рішення додати українську до списку іноземних мов у міністерстві пояснюють великим напливом громадян України до Польщі.

Українська мова серед матуральних предметів має з’явитися у 2026 році в переліку сучасних іноземних мов. Про це повідомив міністр освіти та науки Польщі Пшемислав Чарнек.

Чтайте також:  "Навіщо мені вчити ваш предмет?" Українка, яка працює у Великій Британії, назвала суттєву проблему системи освіти в Україні

Велика кількість українських громадян, які приїхали до Польщі через війну, може вплинути на більший інтерес поляків до цієї країни, її мови та культури, – пояснює міністерство.

Нині екзамен з української мови складає лише молодь, для якої вона є рідною і яку вона вивчає в українських школах, як мову нацменшин у Польщі. За даними Центральної екзаменаційної комісії, у 2022 році таких випускників було 59.

Джерело.


Повернутись вверх