facebook

НМТ: історія України як необов’язковий предмет — помилка чи диверсія?

НМТ: історія України як необов’язковий предмет — помилка чи диверсія?

Інформує Всеосвіта.

Чому МОН вирішив саме зараз «обнулити» історію України — у суспільстві немає раціональних пояснень.

Ні в кого з притомних громадян не викликає сумніву, що відсутність історичної бази сильно обмежує розуміння причинно-наслідкових зв’язків.

Цього року МОН хоче лишити обов’язковими лише математику й українську мову, тоді як історія стане лише із додаткових предметів на вибір.

На думку історика, публіциста, політика, громадського діяча, доктора філософії, голови Українського інституту національної пам’яті (з 25 березня 2014 по 18 вересня 2019 року), народного депутата Володимира В’ятровича, анонсовані міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом правила вступу до вишів, які роблять необов’язковим складання тесту з історії України, роблять нашу державу слабшою.

В’ятрович зауважує, що Україна перебуває у війні проти ідеї про «адіннарод», втілювачі якої хочуть знищити нас. Знання минулого у такому протистоянні таке ж важливе, як володіння зброєю.

Він нагадує, що минулого року тест із історії був обов’язковим для всіх (але вага балу за нього була різною для різних спеціальностей), так само як і тести з української мови та математики.

Але цьогоріч чиновники МОН хочуть піти навіть далі. Шкарлет заявив, що абітурієнтів допускатимуть до конкурсу на будь-яку спеціальність незалежно від того, який предмет за вибором вони складали під час тестування.

Іншими словами, складати тест з історії України буде необов’язково навіть для вступу на гуманітарні спеціальності! До такого навіть Табачник (міністр освіти і науки в уряді Миколи Азарова; перебуває у всеукраїнському розшуку з липня 2015 року; з 2014 року переховується від українських правоохоронців у росії; фігурант санкцій Євросоюзу за незаконне привласнення державних коштів; має українофобські та проросійські погляди, — прим. ред.) не додумався, — наголошує В’ятрович.

Нардеп зауважує, що зараз знання нашої історії важливе як ніколи. Вона фундамент нашої ідентичності, один із обраних валів від російської агресії.

Тому, на думку В’ятровича, найкращим рішенням було б збереження тесту з історії як обов’язкового для всіх. І в будь-якому випадку цей тест має бути обов’язковим для вступу на гуманітарні спеціальності.

Це — червона лінія, яку жодна влада не сміє перетинати, — переконаний історик.

У коментарі до думки В’ятровича дописувачі висловлюють припущення, що для чиновників МОН Україна — просто територія без історії, або історія для них починається тільки тепер і нема ніякої тяглості історичної протяжності.

Як відомо, батьків випускників турбує виключення предмету історія України зі списку обов’язкових на цьогорічному проведенні національного мультипредметного тесту (НМТ), натомість математику вони не вважають за головний предмет оцінювання.

На офіційній сторінці Міносвіти у фейсбуці люди лишили багато коментарів із обуренням щодо прийнятого пішення про виключення історії України зі списку обов’язкового екзаменування. Зокрема, Ірина Доля написала наступне:

Люди на цих світлинах максимально напружено роблять «розумний вигляд», приймаючи антидержавні рішення, забравши історію України з переліку обов‘язкових іспитових дисциплін.

Якби нешановне товариство вчило історію, як слід, нам би вдалося уникнути низки неприємних моментів і запитань. Українська мова й історія України — основні предмети для громадянина України, решта — вибір за фахом. Спробуйте перечитати проєкт закону №7606 від 18 жовтня 2022 року, вже прийнятий за основу в першому читанні: знання мови, історії, Конституції України є обов‘язковими умовами набуття громадянства, — прокоментувала вона допис МОН.

Нагадаємо, історія України не буде обов’язковим предметом під час складання національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2023 році для вступу до закладів вищої освіти. Про це повідомив на брифінгу у п’ятницю, 20 січня, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.
Хто не пам’ятає свого минулого — приречений пережити його знову (с), американський письменник і філософ Джордж Сантаяна
На вашу, думку, виключення історії України зі списку обов’язкових предметів тестування допустимо?

Джерело.


Повернутись вверх