facebook

Школи з навчанням угорською порушують мовне законодавство

Школи з навчанням угорською порушують мовне законодавство

Законодавством не передбачено функціонування закладів освіти з навчанням мовою національної меншини

У третині шкіл Берегівського району Закарпаття не утворено жодного класу, у яких навчання відбувалося б лише державною мовою.

Про це за підсумками державного контролю за застосуванням державної мови відділом з питань освіти Берегівської районної державної адміністрації повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Зокрема, у більшості зі 108 шкіл Берегівського району Закарпаття функціонують класи з угорською мовою навчання поряд з державною, але у 37-ми з них не утворено жодного класу, у яких навчання відбувалося б лише державною мовою.

«Чинним законодавством не передбачено функціонування закладів освіти з навчанням мовою національної меншини. Натомість закон вимагає створення окремих класів (груп) із навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою. При цьому в таких класах обсяг навчального часу предметів, що вивчаються державною мовою, має поступово збільшуватися від 20% у 5-му класі до 60% у старшій школі», – наголошує Тарас Кремінь.

Також він поінформував, що в освітніх програмах та навчальних планах усіх шкіл району, у яких функціонують класи з навчанням угорською мовою поряд з державною, не визначено мову викладання кожного предмета.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Така ситуація може призводити до інших порушень, наприклад, до одночасного викладання двома мовами: 70% угорською, 30% – українською.

«Така форма навчання суперечить чинному законодавству», – підкреслив Уповноважений.

За результатами державного контролю складено відповідний акт із рекомендаціями усунути виявлені недоліки.

Джерело.


Повернутись вверх