facebook

Робота садків під час новорічних свят: чи будуть скорочені дні і коли прийматимуть дітей

Робота садків під час новорічних свят: чи будуть скорочені дні і коли прийматимуть дітей

  • До Нового 2023 року залишилося трохи більше тижня. І якщо учні вже пішли на довгоочікувані канікули, то дошкільні заклади продовжують працювати у звичному режимі.
  • Чи вплинуть новорічні свята на роботу садочків і скільки відпочиватимуть школярі – ми дізнавалися.

Святкування Нового року та Різдва у прийдешньому 2023 році припадають на вихідні. Якщо 31 грудня і 1 січня припадають на суботу та неділю, то традиційно на наступний понеділок (2 січня) українці мали б відпочивати. Крім того, напередодні новорічних свят робочий день завжди був скороченим.
Начальниця управління освіти та науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк наголошує, свята святами, але роботу дошкільних закладів ніхто не відміняв.
– Садочки як працюють, так і будуть працювати. Якщо це вихідний день, то звичайно ніхто не прийматиме дітей, а якщо це з понеділка по п’ятницю, то чого батькам їх не вести? У п’ятницю 30 грудня садочки працюють повний день. То вже залежить від батьків, чи захочуть вони забрати дітей раніше чи ні. 31 грудня і 1 січня всі вдома, а далі працюємо. Навіть якщо батьки вдома, все одно можна приводити дітей, – каже пані Ольга.
Щодо роботи дошкільних закладів в Тернопільської області, то рішення приймаються в кожній громаді окремо. Натомість директорка департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома каже, скорочених днів точно не буде.
– Згідно із законодавством раніше і в держслужбовців п’ятниця була скорочена, але зараз цього немає. У приватних скоріше будуть вихідні на свята чи канікули, а державні мають працювати. Я думаю, у закладах дошкільної освіти просто зроблять чергові групи. І якщо батьки йдуть на роботу, то можуть завести дитину до садочка, бо куди ж їх дівати. А якщо батьки вдома, то вони точно між святами не будуть водити дітей в садочок, – додає пані Хома.

Скільки відпочиватимуть школярі?
Традиційно школярі мають 14 днів зимових канікул. Вони якраз припадають на новорічні свята, тож додаткових вихідних для учнів не роблять. Та цього року на Тернопільщини діти навчалися не п’ять, а шість днів на тиждень. Тому і відпочиватимуть більше.
– Так, наші діти більше навчалися. Деякі школи навіть не йшли на осінні канікули. Всі ж громади, як завжди, вирішують це питання на місцях. Якщо говорити саме за школи Тернополя, то учні відпочиватимуть до 15 січня, а 16 січня виходять на навчання. А ось в деяких громадах учні тільки 23 грудня пішли на канікули, то відпочиватимуть до 22 січня і 23 січня вже прийдуть в школи, – каже Ольга Хома.
Що стосується форми навчання, то все залежить від безпекової ситуації. Якщо ситуація в регіоні буде нормальною, то діти сядуть за парти.
Довідка: 
Відповідно до закону Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, цьогоріч перенесення днів відпочинку на робочі дні скасовано. Тому додаткових вихідних на новорічні свята в Україні не буде. Отже, в січні 2023 року в Україні буде 22 дні робочих дні і 9 вихідних:

  • 1 січня (неділя)
  • 7-8 січня (субота-неділя)
  • 14-15 січня (субота-неділя)
  • 17-18 грудня (субота-неділя)
  • 28-29 січня (субота-неділя)

Джерело.


Повернутись вверх